Over het lectoraat

Doel
Het lectoraat heeft als doel de ontwikkeling van het kennisdomein Excellentie in het Hoger Onderwijs en Samenleving. De lector en de kenniskring leveren een bijdrage door excellentie te herkennen, erkennen en stimuleren.

Visie
Het lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving onderzoekt wat studenten stimuleert tot het leveren van uitmuntende prestaties. Hierbij wordt gekeken naar verschillende variabelen: de ingezette didactische benadering van de docenten tot het bepalen van inspirerende leeromgevingen. Tevens onderzoekt het lectoraat hoe de arbeidsmarkt het thema ‘excellentie’ ziet en hoe de samenleving en het onderwijs elkaar kunnen versterken op gebied van talentontwikkeling en -bevordering. Ten slotte wordt op internationaal niveau gekeken wat verschillende landen en culturen, met name de Verenigde Staten en Europa, verstaan onder excellentie. De positie van Nederland binnen deze gedachte over talentontwikkeling kan op deze manier worden vastgesteld.

Werkwijze
Het lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving werkt langs de volgende vier onderzoekslijnen:

  • Onderwijs en ontmoetingen
  • Gedrag en behoeften van studenten
  • Excellentie in relatie tot beroep en samenleving
  • Excellentie in internationaal perspectief

De kennis die het lectoraat genereert wordt zowel binnen de Hanzehogeschool Groningen als daarbuiten overgedragen. Het toegepaste onderzoek is ingebed in een landelijk netwerk van instellingen (Sirius) die werken aan de implementatie van excellentieprogramma’s. Lees meer over het lectoraat Excellentie op de website.

Lector
Marca Wolfensberger is lector bij de Hanzehogeschool Groningen en doet samen met haar kenniskring onderzoek naar excellentie binnen het Hoger Onderwijs en naar professionele excellentie.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s