Sneek preview: Eerste resultaten onderzoek middelbare schoolbiografieën

back to schoolOp vrijdag 9 juni 2017 presenteerden Elanor Kamans, Annedien Pullen en ik de eerste resultaten van het onderzoeksproject High School Histories of Honours Students op de International Honours Conference in Zwolle. Heb je onze presentatie gemist en ben je nieuwsgierig naar dit samenwerkingsproject van de Hanzehogeschool en Saxion? Hieronder geef ik een kijkje in onze projectkeuken, en spring ik van de hoofdvragen naar onze interviewmethode, om je daarna mee te kunnen nemen in enkele resultaten van de eerste 6 interviews die wij gecodeerd hebben.

Wat is het doel van het schoolbiografieën project? In it onderzoek richten wij ons op de factoren die de motivatie, uitdaging en prestaties van huidige hbo-honoursstudenten beïnvloedden in de tijd dat zij op de middelbare school zaten. Werden zij op de havo al herkend als talentvol? Wat daagde hen toen uit? Het uiteindelijke doel van het project is om bij te dragen aan de herkenning en stimulering van talent op de havo.

Onze methode is kwalitatief van aard: we gebruikten semi-gestructureerde interviews en een storyline-methode (zie Scager et al. 2014). In de periode van februari tot en met april dit jaar spraken we 24 hbo-honoursstudenten over hun schoolverleden. In een diepgaand interview van zo’n 1,5 uur tekenden we met elke student een ‘storyline’ over hun middelbare schooltijd. Elke storyline bestond uit een grafiek waarin de student drie verschillende kleuren lijnen tekende: één voor motivatie, één voor de mate waarin hij/zij zich uitgedaagd voelde, en één voor zijn/haar prestaties op school. De storylines dienden als gespreksstool, en hielpen studenten om terug te gaan in de tijd.

Voorbeeld van een storyline:

Storyline.png

 

Onze analyse van de eerste zes gesprekken levert een rijke, en natuurlijk nog een vrij diffuse, eerste verkenning op van de factoren die de motivatie van de honoursstudenten kan hebben beïnvloed (ten tijde dat zij op de middelbare school zaten). upHet vooruitzicht van de eindexamens, of uitzicht op een vervolgstudie blijken bijvoorbeeld motiverend. Niet geheel verrassend: het vooruitzicht op afstromen, van vwo naar havo, is juist helemaal niet motiverend.

Het grappige is dat sommige factoren de motivatie twee kanten op beïnvloeden. Zo zijngoede studieresultaten, die zijn verkregen als beloning voor een grote inzet, goed voor de motivatie. De volgende quote van een student illustreert dit: “…het was wel moeilijk maar wel allemaal goed te doen. Dus vond ik het leuk om te leren. Want als je drie uur leerde haalde je een acht of een negen. Dus dat ging wel goed..” Anderzijds noemden de studenten het demotiverend als een minimale inspanning voldoende was (om bijv. een toets te kunnen halen). down.pngZo’n minimal effort attitude ontstaat snel wanneer de stof te eenvoudig is.

Als jij terugdenkt aan je tijd op de middelbare school, herken je dit gevoel dan? Wat waren voor jou factoren die je motivatie positief of juist negatief beïnvloeden? En welke rol speelden docenten op de middelbare school daarbij?

In deze blogpost leggen we slechts enkele van de eerste puzzelstukjes uit. De komende maanden duiken we dieper in het codeerproces, en analyseren we alle 24 interviews.

Door Inge Otto, onderzoeker bij het Lectoraat voor Excellentie in Hoger Onderwijs & Samenleving

 

Referentie:

Scager, K., Akkermans, S. F., Pilot, A., & Wubbels, T. (2014). Challenging high-ability students. Studies in Higher Education, 39(4), 659-679.

 

Informatie over het project:

Projectnaam: High School Histories of Honours Students Projectleden: Elanor Kamans, Annedien Pullen, Inge Otto, Marike Lammers & Marca Wolfensberger Meer informatie: Bekijk deze pagina.

Dit bericht werd geplaatst in Actuele ontwikkelingen, Congres bezoek, Evenementen, Onderzoek & wetenschap en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s