Wijze lessen uit Wenen

echa

Het thema van de tweejaarlijkse conferentie van de European Council of High Ability was deze keer Talents in Motion. Alhoewel het thema al ver voor de vluchtelingencrisis bekend was kon het haast niet actueler. De openings-Keynote word verzorgd door psycholoog Robbert Sternberg. Hij introduceerde het concept wijsheid. Volgens hem is wijsheid datgene dat het verschil kan en moet maken. Want immers ook de leiders van bijvoorbeeld terroristisch organisaties of dictatoriale regimes zijn doorgaans zeer intelligent.

Wat is wijsheid dan? In Sternbergs optiek is het het inzetten van je gave (kennis, creativiteit, analytische en praktische vaardigheden) in de richting wan een gezamenlijk goed om de grote wereldproblemen op te lossen.

Selecteren op wijsheid                                                                                                               Honours studenten hebben doorgaans de gave om het verschil te kunnen maken. Zou dit daarom een van de criteria zijn waarop je wilt selecteren voor de honours-programma’s? En hoe doe je dit dan? Volgens Sternberg zou je studenten bijvoorbeeld conflict-resolutie problemen of morele dilemma’s voor kunnen leggen. Jij kijkt dan vervolgens niet naar het antwoord, maar na de argumentatie die ze er voor geven en in welke mate dat getuigd van wijsheid. Uit onderzoek vanuit ons lectoraat weten we overigens dat honours studenteneen bovengemiddeld ethisch kompas hebben (Schutte et. al, 2014) wat weer een belangrijk onderdeel van wijsheid is. Blijkbaar trekt het honours  wijze mensen aan.

Wijs onderwijs                                                                                                                                       Maar wijsheid is ook iets wat mensen kunnen leren. Volgens Sternberg kunnen docenten hier aan bijdragen door activiteiten aan te bieden die wijsheid vereisen. Door voorbeelden te gebruiken waarin anderen wijsheid tentoonspreiden. Door studenten te laten zien hoe zij de verschillende visies op een probleem kunnen zien. Door zelf wijsheid te laten zien en door het te waarderen in anderen.

Ook in het promotieonderzoek van Ingrid Schutte denken we na over wijs onderwijs. Ingrid ontwikkelde op basis van literatuur onderzoek een model voor Global Justice Citizenship Education. De term die wij gebruiken wanneer we het hebben over wijsheid.

Belangrijke elementen hierin zijn onder andere diepgaande kennis van een maatschappelijk probleem en kritische reflectie op eigen normen en waarden. Dit model is onder andere de basis geweest voor de cursus Samenleving 2.0. waarin studenten in contact kwamen met anders denkenden en alternatieve bewegingen.

Talents in motion                                                                                                                                     Ik ben er van overtuigd dat we met ons onderwijs een verschil kunnen maken. Een van die grote problemen is de vluchtelingencrisis. Kunnen we als samenleving ruimte geven aan deze nieuwkomers zodat ook zij hun talent kunnen ontwikkelen? Onze samenleving zal intercultureler worden maar ook onder spanning komen te staan. Ik hoop dat docenten de wijsheid hebben om wijs onderwijs te verzorgen. We kunnen namelijk wel wat wijsheid gebruiken.

Elanor Kamans is senior onderzoeker bij het lectoraat excellentie in hoger onderwijs en samenleving

  • Schutte, I.W., Wolfensberger, M.V.C. & Tirri, K. (2014). The Relationship between Ethical Sensitivity, High Ability and Gender in Higher Education Students. Gifted and Talented International 29 (1&2), 39-49.
Dit bericht werd geplaatst in Actuele ontwikkelingen, Congres bezoek, Onderzoek & wetenschap, Opinie, Uncategorized en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s