Honors internationaal ‘hot’?

Een ontmoetingsplek voor iedereen die zich binnen Europa bezighoudt met praktijkgericht onderwijskundig onderzoek. Dat is de EAPRIL, een conferentie die jaarlijks ergens in Europa georganiseerd wordt. Na Nicosia op Cyprus,  vorig jaar, vond de EAPRIL dit jaar in een wat minder exotisch oord plaats. Van 24-27 november kwamen zo’n 400 deelnemers bijeen op de Belval campus in het zuiden van Luxemburg. Vanwege het grote aantal Nederlandse en Vlaamse deelnemers kun je het internationale karakter van deze conferentie enigszins in twijfel trekken. Maar dat wil niet zeggen dat de conferentie geen leuke, nieuwe, waardevolle contacten en ideeën kon opleveren.

De conferentie startte met een aantal inleidende sessies die de opzet van de conferentie duidelijk maakten. De meest waardevolle sessie van dinsdag vond ik toch wel de speeddating in de cloud. EAPRIL kiest ervoor deelnemers samen te laten komen rond inhoudelijke thema’s. Daardoor ontmoet je snel mensen met dezelfde interesses. Ik sloot mij aan bij de cloud rond praktijkgericht onderzoek. Bij de speeddating ontmoette ik naast een heleboel nieuwe mensen ook wat ‘oude bekenden’ die ik tijdens een van de eerdere conferenties al ontmoet had.

Op woensdag vond mijn eigen presentatie rond succesfactoren voor honorsonderwijs, ons onderzoek binnen Saxion, plaats. Helaas waren de sessies van Marjolein Heijne en mij in dezelfde ronde geplaatst, maar niet in hetzelfde lokaal. Mensen met interesse in honors moesten dus een keuze maken tussen onze presentaties. Erg jammer, aangezien ik eerder gemerkt heb dat juist verschillende perspectieven rond honorsonderwijs tot interessante discussies kunnen leiden. Het aantal belangstellenden viel, wellicht mede door deze planning, wat tegen. Gelukkig was de sessie zelf wel zeer waardevol. Het verschil tussen Nederland en ‘de rest’ (Nederland, Duitsland en België waren vertegenwoordigd) op het gebied van honorsonderwijs was opvallend. Waar de aanwezige Nederlanders behoorlijk bekend waren met de rationale achter en invulling van honors, stelden de anderen vooral informatieve vragen over de praktische vormgeving van honors. Maar, er is internationaal wel een verschuiving gaande. Honors gaat ook in andere landen meer leven. En eerlijk is eerlijk, een jaar of vier geleden kreeg ik in Nederland dezelfde informatieve vragen. Als we dan nu beschouwen wat we in Nederland in die jaren bereikt hebben, dan heb ik goede hoop voor de toekomst van honorsonderwijs in de ons omringende landen.

Na afloop van mijn sessie raakte ik aan de praat met een Vlaamse die daar verantwoordelijk is voor de opzet van enkele honorsprogramma’s. Zij was erg benieuwd hoe wij onze programma’s vormgeven en onze ervaringen met de reacties van studenten hierop. Ik stelde een aantal vragen, gaf wat voorbeelden hoe wij dingen organiseerden en heb haar verder geholpen in het denken over de vormgeving van hun programma’s. En ik denk dat we daarin vanuit Nederland de komende jaren best wat ‘missiewerk’ in kunnen verrichten. Wij hebben in mijn ogen zeker niet de waarheid in pacht, maar inmiddels hebben we wel ervaring die we prima met mensen uit andere landen kunnen delen.

Honors is dan wellicht niet ‘hot’ in de zin van volle zalen bij een presentatie hierover op een internationale conferentie. Bij de mensen díe op onze presentaties afkomen gaat wel degelijk het honorsvlammetje verder branden als ze horen over de ervaringen in Nederland. Dus laten we vooral wél voorstellen blijven indienen om onze ervaringen te delen.

Door Jolise ‘t Mannetje, lectoraat Innovatief en Effectief Onderwijs Saxion & fellow lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving Hanzehogeschool Groningen.

Dit bericht werd geplaatst in Congres bezoek, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s