Vitamines voor groei

Vitamines voor groei

Op vrijdag 20 november 2015 presenteerden Bart Soenens en Maarten van Steenkiste van de vakgroep Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Gent hun nieuwe boek Vitamines voor groei. Na het meegeven van de krijtlijnen van het handboek door de auteurs gaven experts uit de wereld van hulpverlening, sport en onderwijs hun getuigenis over het werken met de vitamines van groei, toegepast in hun wereld.

De kern van het boek wordt gevormd door de drie basisbehoeftes autonomie, verbondenheid en competentie vanuit de Self Determination Theory (SDT) van Ryan en Deci. Deze basisbehoeftes zijn op te vatten als de vitamines voor groei.

Vitamine A is Autonomie, wat inhoudt: “jezelf mogen zijn, vrijwillig mogen handelen, denken en voelen, gevoelens van keuze en psychologische vrijheid”.

Vitamine B is de Relationele VerBondenheid, wat inhoudt “warmte, hechte en authentieke band met anderen, voor anderen zorg dragen en geleid worden”.

Vitamine C is Competentie, wat inhoudt “de bekwaamheid om een activiteit uit te voeren, gewenste doelen te bereiken en vaardigheden te ontplooien”.

Wanneer we jongeren willen stimuleren in hun ontwikkeling, is er een visie nodig over wat groei precies is en hoe de vitamines ingezet kunnen worden om groei te stimuleren. De vitamines Autonomie, VerBondenheid en Competentie mogen niet ontbreken, omdat ze belangrijk zijn voor de kwaliteit van de motivatie om kinderen en jongeren te kunnen laten groeien. Maar groei is niet een eenduidig lineair proces. Het ene kind wordt gedreven door externe druk, het andere door interne druk of door persoonlijke zinvolheid of door plezier. In het onderwijs , de hulpverlening en de sport willen we graag dat mensen met plezier bijvoorbeeld topsport bedrijven of uit nieuwsgierigheid naar school gaan. Dat is belangrijk om het vol te kunnen houden. Druk uitoefenen in de zin van je moet naar school leidt niet tot het volhouden en ook niet tot groei.

De “toediening” van ABC vitamines is afhankelijk van de geboden context en steun. Een autonomie-ondersteunende vs een controlerende context beïnvloedt de Autonomie. De aanwezigheid van relationele steun vs afwijzing voedt VerBondenheid en een structurerende vs een chaotische context is van invloed op Competentie.

Een mooie balans tussen de autonomie-ondersteunende stijl en de structurerende stijl leidt tot groei. Binnen de autonomie-ondersteunende stijl is volgens de auteurs ruimte voor taakvreugde, inbreng, duiding, uitnodigende taal, eigen stem en ritme en binnen de structurerende stijl kan de zelfontplooiing gestimuleerd worden door het bieden van heldere verwachtingen, opvolging, vertrouwen en uitdaging, zelfreflectie, informatieve feedback en gepaste hulp. Probeer op een uitnodigende wijze te communiceren.

Dank Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens voor deze prachtige krijtlijnen. Jullie boek is een echte aanrader waar we graag in het NRO onderzoek  Excellentie door docentstrategie: vrijheid en structuur in balans voor elke student op door gaan bouwen.

Door Tineke Kingma, fellow van het lectoraat Excellentie in hoger onderwijs en samenleving en coördinator van de Windesheim honoursprogramma’s.

Referenties

  • Pelletier, L. G., Fortier, M. S., Vallerand, R. J., & Briere, N. M. (2001). Associations among perceived autonomy support, forms of self-regulation, and persistence: A prospective study. Motivation and Emotion, 25, 279-306.
  • Vansteenkiste, M., Simons, J., Lens, W., Soenens, B., & Matos, L. (2005). Examining the motivational impact of intrinsic versus extrinsic goal framing and autonomy-supportive versus internally controlling communication style on early adolescents’ academic achievement. Child Development, 76, 483-501.
  • Vansteenkiste, M. & Soenens, B. (2015). Vitamines voor groei. Ontwikkeling voeden vanuit de Zelf-Determinatie Theorie. Leuven: ACCO.

 

Dit bericht werd geplaatst in books en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Vitamines voor groei

  1. Pingback: Vitamines voor groei | nobsters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s