Assessment: the silent killer of learning

Exam

Hand completing a multiple choice exam.

Alberto G/Flickr

Kwart over drie zaten we klaar. Het BDB/BKO klasje van Mariëlle en Kelly. Voor ons een live connectie met de J. C. Kapteynborg zo’n 500 meter verderop. De setting deed de verwachting stijgen. Het was alsof we aan het aftellen waren voor het nieuwe jaar of in afwachting van een Obama speech op een van de belangrijke momenten in de wereldgeschiedenis. In werkelijkheid keken we naar een live stream met de RUG waar Eric Mazur zijn lezing over assessment zou houden. Assesment: de silent killer of learning. Wat een mooi verhaal en wat een belangrijke lessen.

Zijn boodschap: onze manier van toetsen gaat niet verder dan het onderste niveau van Bloom: reproduceren van kennis. Ondanks de beste intenties en verwoede pogingen van ons docenten om probleemoplossend vermogen te testen. Daarnaast dwingen we onze studenten hiermee om studiemethoden (rijtjes stampen) aan te leren die helemaal niet productief zijn als het gaat om leren. En, ook niet onbelangrijk, de op deze manier aangeleerde kennis beklijft slechts enkele dagen. Laat staan dat we mensen hier mee de tools aanleren die ze later in hun werkende leven nodig hebben. Want, wie werkt later in pure isolatie afgesneden van boeken, het internet en medemens? En de nu aangeleerde kennis is wellicht helemaal niet relevant in de toekomst.

Ik merk ambivalentie bij mezelf. Het verhaal is overtuigend, maar bij mij leeft toch wel de gedachte dat een zeker niveau van basiskennis noodzakelijk is om de wereld om je heen te kunnen begrijpen. Want om de juiste informatie te kunnen vinden op het World Wide Web, moet je wel de juiste termen kiezen en belangrijker de juiste associaties kunnen leggen om de gewenste informatie te ontsluiten toch? Aan de andere kant herken ik de zinloosheid en de bijkomende portie gezonde weerstand van het leren van rijtjes ook heel erg vanuit mijn eigen schooltijd.

Natuurlijk had Mazur een aantal oplossingen. Een daar van was het openboek tentamen in de breedste zin van het woord. Bij zijn tentamens mogen studenten alles gebruiken behalve de medemens. Daarnaast opperde Mazur het idee om de rol van begeleider en beoordelaar te scheiden. Laat andere collega’s jouw studenten beoordelen en visa versa

Zelf denk ik dat alternatieve manieren van toetsen dit probleem in kunnen ondervangen. De vraag is denk ik: moet dit allemaal cognitief afgetoetst worden op reproductie niveau? Of beklijft het veel beter als mensen deze kennis gebruiken in opdrachten waarbij ze toepassen, integreren, analyseren en creëren? En dat is iets waar wij binnen het HBO en zeker binnen honours sterk in zijn. Portfolio’s maken het proces deels grijpbaar. Net als het maken van nieuwe of innovatieve producten waarborgt dat studenten op hogere niveaus werken. Natuurlijk vraagt dit vormen wel meer aandacht voor zaken als subjectiviteit.

De echte eyeopener voor mij was de laatste tip van Mazur. Als er dan toch cognitief getoetst moet worden, deel het tentamen op. In het eerste deel laat je studenten het tentamen alleen maken. Dit is 50% van het cijfer. In het tweede deel laat je studenten in groepjes hetzelfde tentamen nog een keer maken. De uitkomst van deze ronde is de tweede 50%.  Het resultaat: een levendig inhoudelijk debat waarbij studenten elkaar met inhoudelijke argumenten proberen te overtuigen van hun gelijk.

Ik vond het briljant en ga het volgende week uitproberen bij de oefententamenvragen in mijn lessen Sociaal Psychologisch Fundament. Niet voor een cijfer maar voor een reep Tony Chocolony. Om de cursus vervolgens af te sluiten met een cognitieve MC toets, dat dan weer wel…. Wordt vervolgd.

Elanor Kamans is senior onderzoeker bij het Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en docent bij het Instituut voor Rechtenstudies

Meer info over de lezing vind je hier

Dit bericht werd geplaatst in Evenementen, Opinie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s