Denken met je handen

lego1

Een gesprek over talent, honours, goede studenten, goed onderwijs. Gewoon duidelijk termen die je veel en gemakkelijk gebruikt. Dan blijkt dat iemand anders, die er net zo gemakkelijk over sprak, iets heel anders bedoelde met dat zelfde woord. Eèn van de momenten waarop LEGO een uitkomst kan bieden. LEGO? Die blokjes? Ja die blokjes van LEGO.

Vorige donderdag zijn wij, samen met een aantal andere docenten binnen de Hanze, getraind als ‘BuildToExpress teacher’. BuildToExpress is een methode om discussies en reflectiegesprekken aan te zwengelen en te starten. Het kan helpen om op tafel te krijgen hoe mensen tegen bepaalde concepten of situaties aankijken. Hoe mensen terug kijken op ervaringen of leerprocessen. Hoe de ideale situatie er uit ziet. Zomaar wat voorbeelden van de mogelijkheden.

4 C’s                                                                                                                                                     We beginnen met 6 blokjes, een halve minuut en de opdracht een eend te maken. Om even vertrouwd te worden met de blokjes en het bouwen. De eend is het uitgangspunt voor het kennismaken met de 4 C’s. De 4 C’s komen altijd terug wanneer je met een groep of een individu educatief aan de slag gaat met LEGO. De C’s staan voor: Connect, Construct, Contemplate en Continue.

Zo moesten we voor onze eend, met een uitgebreider zakje LEGO blokjes, een veilig onderkomen bouwen, omdat het jachtseizoen was begonnen (Connect met een situatie, een context creëren). We gingen allemaal aan de slag (Construct). We bespraken wat we hadden gemaakt, lichtten ons model toe aan de anderen en gaven aan waarom het zo goed zou werken (Contemplate). Vervolgens mochten we het model aanpassen, gebruikmakend van wat de anderen hadden gedaan en verteld en ook nieuwe ideeën die dat opriep konden we verwerken (Continue).

Concepten bespreken                          lego2         De eend was uiteraard een eerste oefening en kennismaking. De onderwerpen werden serieuzer en je merkte dat het werkte, dat je echt ging denken met je handen. Vragen als ‘Wat zijn de kenmerken van een goed voorbereide student?’ ‘Welke kenmerken heeft wetenschap- en natuuronderwijs op de basisschool?’ ‘Wat zijn de kenmerken van een goede honoursdocent?’ blijken makkelijker te beantwoorden wanneer je eerst een model moet bouwen. Aan het begin weet je niet wat je gaat maken, je pakt een blokje dat voor je gevoel past bij het antwoord op de vraag, nog een blokje, een toverstaf, een mannetje, een net. Het model ontstaat, je handen pakken sneller blokjes en als de tijd om is kun je een aardig goed antwoord geven op de gestelde vraag en kan de discussie beginnen.

Het Lego-en thuis krijgt zo ook een andere dimensie. Ik had nooit zo naar de blokjes gekeken: als educatief instrument. Ja, natuurlijk om te leren bouwen, maar ze blijken voor meer doeleinden geschikt. Ook als onderzoeksmethode is het interessant om in te zetten, bijvoorbeeld als start van een focusgroep. Het zou de discussie kunnen verbeteren en tot rijkere data kunnen leiden.

Mooi ook om te horen dat LEGO een echte educatieve afdeling heeft, die ook wetenschappelijk onderzoek uitvoert om beter zicht te krijgen op hoe spelen het leren en de creativiteit van kinderen kan verbeteren. Dat wist ik niet en zorgt dat ik LEGO nog leuker ga vinden als speelgoed.

Ik weet dus al wat de Sint dit jaar in ieder geval meebrengt!

Door Marjolein Heijne, Senior onderzoeker in de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving op het onderwerp Honoursdocent en – didactiek, en door Inge Wijkamp, Coördinator en trainer van ‘A Teachers road to Excellence’ en honoursdocent.

Dit bericht werd geplaatst in Actuele ontwikkelingen, Evenementen, Opinie en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s