Een weekend op de Veluwe

20151004_082456

Honoursonderwijs stoelt op drie didactische pijlers, namelijk het creëren van gemeenschap, het stimuleren van academische competenties en het bieden van vrijheid (Wolfensberger, 2012). Dit weekend mocht ik getuige zijn van een concrete invulling van deze drie pijlers.

Het is vrijdagavond. Studenten van het Windesheim Honours Programma Intergenerational Collaboration zijn net aangekomen in De Glind. Met grote verwachting luisteren ze naar hoe de directeur de opdracht formuleert, waar zij in drie multidisciplinaire teams gedurende het weekend aan gaan werken.

De opdracht luidt: Voor en door De Glind: hoe kunnen we jeugddorp De Glind op de gebieden van zorg en/of vrije tijd aantrekkelijker maken voor gezinnen en kinderen/jongeren uit de regio. Bedenk een passend concept of product wat hier een bijdrage aan kan leveren en wat aansluit bij het merk Jeugddorp De Glind.

Het gaat in deze opdracht om mensen van verschillende leeftijden. Om een goed gevoel voor intergenerationele samenwerking te krijgen, begeleidt Eelco Schilder het Generatielab. Vertegenwoordigers van de stille generatie (1925 – 1940), protestgeneratie (1940 – 1955), verloren generatie (1955 – 1970), pragmatische generatie (1970 – 1985) en generatie Einstein (1985 – 2000) gaan met elkaar in gesprek over de volgende thema’s

generatielab

Als er een generatiemuseum zou zijn, wat uit jouw generatie moet daar zeker een plek in krijgen en waarom zou dit voor alle volgende generaties bewaard moeten blijven? Welke opvoeder is je altijd in positieve zin bijgebleven en waarom juist deze persoon? Wat zijn beweegredenen om je vrijwillig te verbinden aan / betrokken te voelen bij een maatschappelijke organisatie?

Deze vragen vanuit de perspectieven van generaties verbreden het inzicht van een ieder. Elke generatie is kind van zijn kind. Waarden hebben verschillende betekenissen voor verschillende genertaties. Het is waarde(n)vol om op de hoogte te zijn van elkaars perspectieven en samen overeenkomsten en verschillen te ervaren en te delen.

Zaterdag stond in het teken van het veldonderzoek. Studenten werden rondgeleid in het jeugddorp en maakten kennis met een gezinsbegeleider, spraken met experts en onder leiding van Pascal en Teun van Doc 14 (http://glind.nl/recreatie/dorpcentrum-glindster/) ervoeren zij hoe het is om van koks jonger dan zijzelf instructie te krijgen bij de kookworkshop. Diverse ervaringen, benaderingen en insteken van de hele dag werden meegenomen in de eerste dry run op zaterdagavond.

Zondagmorgen vroeg om een extra focus op de opdracht. “De mist moest uit de lucht” .

Na nog een dry run brak de middag aan en presenteerden de studenten voor een ware jury hun beste idee. Volgens de zogeheten Dragons leverde de inbreng van studenten rake conclusies en verrassende uitkomsten op. Oordeel jury: zie http://glind.nl/terugblik-dragons-den/.

Een mooie vorm om multidisciplinair aan een authentieke, complexe opdracht te werken als honoursteam met een behoorlijke intellectuele uitdaging.

Studenten hebben als team hard gewerkt en door de onderdompeling in een voor hen volledig onbekende omgeving, is er een belangrijke basis gelegd voor het groepsproces en de community. De teams kregen veel vrijheid om met ideeën te komen, mits het paste binnen het merk Jeugddorp De Glind. Zeer voldaan ging ik zondagmiddag weer naar huis. Wat bijzonder om als begeleider deelgenoot te mogen zijn van dit proces, een honour to be there!

Tineke Kingma, fellow van het lectoraat Excellentie in hoger onderwijs en samenleving en coördinator honoursprogramma’s binnen Windesheim

  • Wolfensberger, M. V. C. (2012). Teaching for excellence : honors pedagogies revealed. Waxmann, Münster.
Dit bericht werd geplaatst in Evenementen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een weekend op de Veluwe

  1. Elles zegt:

    Dag Tineke,
    Klinkt als een mooie ervaring! En wat een mooie manier van cocreatie: het generatielab.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s