A teachers road to excellence: de 24 uurs sessie

vlieger

Vandaag gestart met de leergang speciaal gericht op docenten die werken met honóursstudenten. De start is gericht op kennismaken met de deelnemers: studenten en docenten. Aan de hand van 4 vragen en 4 groepen wordt het denken over honoursonderwijs getriggerd: wat hebben we honoursstudenten te bieden, wat is rol van de docent, wat proberen we te bereiken en hoe ziet de toekomst van  honours eruit. Vanuit verschillende invalshoeken wordt honours bij de Hanzehogeschool bekeken: vanuit het strategisch beleid, vanuit het maatschappelijke belang en vanuit het perspectief van onderzoek. leergang 4(3)De 4 groepen vatten de opbrengst van de dag samen in kernwoorden en tenslotte in een korte zin. Voor mij en mijn groep bleef een belangrijk aspect hangen: de honoursstudent en de aandacht voor honours als maatschappelijke opgave om belangrijke waarden te bewaken, te stimuleren en uit te dragen die betrekking hebben op de fundamenten van onze maatschappij. Ruimte voor individuele ontplooiing enerzijds( het vaak zo bekritiseerde individualisme, maar uiteindelijk ongelooflijk waardevolle gegeven als je het afzet tegen een maatschappij waar geen individuele vrijheid bestaat), en maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid anderzijds. Iets doen met je talent, met je ideeën, met je ambities, voor jezelf, maar ook voor de gemeenschap.  honoursonderwijs wordt zo geen luxe maar (bittere) noodzaak. Mensen die kunnen, willen en durven. Daarvoor is kennis nodig, daarvoor is  compassie nodig en daarvoor is moed nodig. Ik besefte me toen dat daarmee de drie pijlers van het boeddhisme in beeld komen. Het boedisme stelt dat er drie fundamentele ondeugden zijn waardoor de mensheid zichzelf beperkt en schade berokkend: ignorance, greed en fear. Om dit te bestrijden zijn nodig een open mind om onwetenheid om te zetten in weten, open heart om hebzucht en egoïsme om te zetten in compassie en open Will om angst om te zetten in moed.

Deze blog is geschreven door de deelnemers aan de leergang: A teachers road to excellence tijdens de kick off van de leergang. Gedurende 24 uur maken deelnemers een flitsende start met hun docent professionalisering in het Drentse Zeegse. 

Dit bericht werd geplaatst in Evenementen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s