Honors in China: Op weg naar Xi’an

IMG-20150909-WA0002

Ik ben uitgenodigd om in Xi’an te komen presenteren op het eerste Chinese symposium dat gaat over honours onderwijs. Er zijn afgevaardigde van de 9 top technische universiteiten, deelnemers uit Amerika en vanuit Nederland. Ik voel me vereerd, maar vooral voel ik me opgewonden dat we met zulk een internationaal gezelschap kennis en ideeën over honours onderwijs gaan uitwisselen.

Bijzonder om deel te mogen nemen aan het eerste Chinese symposium over honors. Ik merk dat ik het ook wel spannend vind om naar China te vliegen. “Logisch toch” zei Renard “je verstaat niemand. Je weet niet wat ze zeggen. Je hebt geen idee of ze wat over jou zeggen of dat ze wat tegen je zeggen. Je kan geen enkel bord lezen. Hier zie je nog een stad op de borden langs de weg. Daar zie je alleen maar tekens. Je kan niet praten met de taxi chauffeur. Als je snel naar huis wilt, is het lastig bellen.”

Bij de douane in Schiphol wordt ik tegengehouden. De computer geeft een soort alarm belletje. “Waar gaat u naar toe?” vraagt de jonge douanier. “China” zeg ik. Het proeft op mijn tong als een speciaal gebakje. Hij knikt en ik mag door.

Ook heel geruststellend is de bank medewerker op Schiphol waar ik euro’s wissel naar Chinees geld. Ze zegt: “Er zijn daar vele valse honderd biljetten in omloop. Vooral de taxi chauffeurs proberen vals en zuiver geld snel om te wisselen. Vouw daarom het briefje op – dan merken ze dat je van het vals geld weet en het omwisselen gaat lastiger.”

Mijn ppt wordt vertaald van het Engels naar het Chinees. Ik weet dat er afgevaardigden van de National Collegiate Honors Council uit Amerika zijn, dus we zullen wellicht Engelse en Chinese slides tegelijk te zien krijgen. Ik weet niet of ze onze presentaties simultaan vertalen.

Honors onderwijs is in Amerika echt groot geworden door de inspanningen van Frank Aydelotte. Met name zijn boek Breaking the Academic Lockstep uit 1944 heeft veel universiteiten overtuigd van het belang van honours. Zeker de helft van de Amerikaanse universiteiten biedt honours onderwijs. Onze studie over honours in Europa die je kan downloaden via honorsineurope.com toont aan dat Nederland ‘frontrunner’ is in Europa. Bijna al onze hoger onderwijs instellingen bieden wel honours onderwijs. Wat dat betreft past het dus wel dat er op dit symposium mensen uit Amerika én mensen uit Nederland zijn. Ik weet dat Peter Wieringen, de Vice Rector van de TU Delft er zal zijn en dan ikzelf. Wel jammer dat er geen onderzoekers uit Australië zijn. Er komen interessante studies uit Australië de laatste 10 jaar. Ik zou die auteurs graag ontmoeten.

We krijgen presentaties van afgevaardigden van onder andere Bejing Institute of Technology, Chong-Qing University, South China University of Technology and Tianjin University. Maar hoeveel chinezen er in totaal bij zullen zijn? Geen idee. De gastvrijheid via de Chinese mails was bijzonder. De voorbereiding voor dit symposium liep gedurende het hele jaar. Toch weet ik ook nog maar weinig. Dat komt mede door de nieuwe context voor mij. En zo is voor hen de context van honors uit Europa en de VS nieuw.

Het is verfrissend om je voor te stellen wat deze negen topuniversiteiten wel weten van Honours en wat niet en wat vervolgens echt belangrijk is om te vertellen. Wat zou ik – terugkijkend met de wijsheid van nu – nou anders gedaan hebben. Ik denk meer gewicht en inhoud aan het woord Honours geven. We worstelen binnen Nederland met termen als top of talent. Op Europees niveau spelen de semantische kwesties nog sterker. Zo is de term excellent in Duitsland zeer beladen. Honours is dan nog vrij nieuw en onbekend en onbesmet – en dus prima bruikbaar. Toch mag je niet het woord ‘honours’ vermelden op een Duitse bul. Nou ja, met uitzondering dan van groot Brittannië waar ze met Honours eerder een soort cum laude bedoelen.

Ik denk toch dat het ‘vestigen’ van de term Honours binnen Euorpa, de verbindingen en ontmoetingen had versneld en vergemakkelijkt. De definitie die ik hier zal gebruiken en die je ook kan terugvinden via honorsineurope.com is:

‘Honors programs are selective study programs linked to higher education institutions. They are designed for motivated and gifted students who want to do more than the regular program offers. These programs have clear admission criteria and clear goals and offer educational opportunities that are more challenging and demanding than regular programs.’(Wolfensberger 2015, p. 12; based on NCHC 2010, Wolfensberger et al 2012)

 Mijn overstap in Shanghai maakt meteen duidelijk dat ik in China ben. Chinese boekwinkels en Chinese wc’s. Roltrappen naar benenden, maar alleen trappen omhoog. Doorvliegen naar Xi’an met een koffer vol ideeën en boeken, waaronder Preparing Tomorrow’s Global Leaders – honors international education. We zullen het meemaken.

Door Marca Wolfensberger, Lector

  • Mulvaney, M. K., Klein, K. (eds) (2013) Preparing Tomorrow’s Global Leaders – honors international education. Nebraska-Lincoln:nchc
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s