Wie op de sterren mikt…. Minister opent academisch jaar Universiteit Utrecht & Hanzehogeschool Groningen

stars

Ik had het voorrecht om twee dagen achter elkaar onze minister van OCW te mogen (horen) spreken. Ze vertelde over het gewicht van het najagen van dromen tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Utrecht.  Een dag later op de Groningse Hanzehogeschool ging ze in op het verschil tussen machine en mens: het belang van de menselijke verbeelding, het durven excelleren en ons inlevingsvermogen.

Ik twitterde vanuit de @Hanze: “Mensen zijn ideeën makers itt computer. Zoals: Verzinnen van concepten / verbanden leggen / gedichten schrijven die je raken in je ziel. Zegt minister”

Haar boodschap is dat we met ons onderwijs steeds meer moeten gaan zoeken naar die kernelementen die ons menselijk maken, die ons onderscheiden van de machine. Die kwaliteiten en vaardigheden zullen we nodig hebben in de toekomst. Dit zijn ook kernwaarden binnen het honours onderwijs. Honours speelt een belangrijke rol als katalysator en als proeftuin.

De minister noemde ook het belang van uitstraling van honours naar regulier. Daar is nog weinig over bekend. Ik ben dan ook heel blij dat we dankzij subsidie van NWO-NRO onderzoek mogen gaan doen juist naar de uitstraling van honours naar regulier. Voor meer info klik hier.

Overigens: Honours heeft ook bestaansrecht zonder die uitstraling. We hebben toch de verantwoordelijkheid om ook de studenten die meer willen en meer kunnen uit te dagen. Ook die studenten moeten toch kunnen groeien en bloeien bij in ons hoger onderwijs.

De nieuwe Corporate film van de Hanzehogeschool werd tijdens de opening getoond. Deze geeft een fraaie inkijk in wat er gedaan wordt en waar de gemeenschap voor staat. Veelzijdig en met kwaliteit.

Henk Pijlman (voorzitter CvB) zei naar mijn idee met reden dat hij trots was op de film. Ik miste echter wel de eigen kritische reflectie die gevoed wordt door onderzoek naar ons onderwijs. Wat doen we goed en wat kan beter en waarom? Als onderzoek en onderwijs in verbinding zo belangrijk is – dan moet je daar ook met elkaar kritisch naar kijken. Ik wil dat graag doen vanuit ons lectoraat.

We doen wel onderzoek naar ons onderwijs. Er is in de film een kort fragment over de COIL cursus (Collaborative Online International Learning) waar studenten van de Hanze en studenten van Marymount, Arlington VS echt samen onderwijs volgen terwijl er wel een oceaan tussen zit. Dit onderwijs is via het lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving gestart en de Hanze binnen gebracht.

We doen onderzoek naar deze COIL cursus. De cursus is onderdeel van het promotietraject van Ingrid Schutte naar de relatie tussen honours onderwijs en persoonlijke en maatschappelijke vorming (wereldburgerschap).

Is er dus sprake van een gemiste kans? Had haar onderzoek genoemd moeten worden? Ik denk dat het ontbreken van aandacht voor dit type onderzoek in de film terecht is – we doen het namelijk nog te weinig. Het is nog te klein. Hoe graag zou ik niet mijn kenniskring versterken met  een senior-onderzoeker, een associate lector of een lector die onderzoekt hoe onze leergemeenschappen functioneren, waardoor ze excelleren en hoe we studenten leren hun talenten te manifesteren.

Nieuwsgierig naar de film? Zie deze link.

De minister zei ook dat excellentie niet alleen negens halen is. Natuurlijk niet! Die benadering heeft de Hanze ook nooit gehad. Dat idee van alleen hoge cijfers halen staat haaks op de honours gedachte.

Ik wil graag weten waardoor steeds dat verhaal terug komt dat het draait om hoge cijfers halen? Wie denkt nou echt dat het op WO of HBO bij excelleren alleen draait om cognitief presteren? Ik legde de vragen ook voor aan de vrouwelijke lectoren tijdens ons jaarlijks diner van vrouwelijke lectoren.

De Minister vroeg of we de emancipatoire rol van het HBO en dus ook die van de  Hanze wel voldoende in het vizier hielden. Ze had zorgen, juist omdat de Hanze zo sterk inzet op Masters, versnelde trajecten, kwaliteit. Hoe kan ze dat nou toch vragen? Juist dit inzetten op honours, op excelleren, op Masters als hoeksteen, is een teken van empowerment. Ik geloof dat ook havisten, ook mbo studenten, ook hbo studenten meer willen en meer kunnen. De Hanze biedt ook die studenten vele mogelijkheden. Daarom ben ik ook zo blij met excellentietrajecten op het Noorderpoort en andere MBO instellingen. Of te wel:

Wie op de sterren mikt zal ze nooit bereiken maar komt er dichter bij dan wie op appels mikt.

Over 5 dagen ben ik in China.  Daar spreken we met elkaar over de mogelijkheden van honours bij 9 Chinese top universiteiten. Ik ben benieuwd of de punten die de minister naar voren brengt daar ook op de agenda staan.

Marca Wolfensberger, Lector Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving.

  • Wil je meer info over het onderzoek naar honours en wereldburgerschap, zie deze link of deze publicatie: DeWitt, J. Damhof, L., Oxenford, C., Schutte, I., & Wolfensberger, M. (2015). Global partnerships for intercultural learning. In A. Schultheis Moore & S. Simon (Eds.), Globally Networked Teaching in the Humanities: Theories and Practices. New York, NY and London, England: Routledge.
  • Wil je meer info over de opening academisch jaar: de VSNU heeft een twitter compilatie gemaakt (echt leuk):  @deVSNU
  • Wil je meer info over de speech en de opening academisch jaar van de Universiteit van Utrecht, zie deze link.
  • Wil je meer info over de speech tijdens de opening schooljaar Hanzehogeschool, zie deze link.
Dit bericht werd geplaatst in Actuele ontwikkelingen, Evenementen, Opinie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s