EARLI2015 Dag 4 ‘Proosten op de toekomst’

earli

Aan de rand van Limassol, op een hoogte van 750 meter op de zuidelijke hellingen van het Troodos Gebergte, liggen een aantal dorpjes die het ideale wijnklimaat hebben. De wijnhuizen aldaar hebben de reputatie kwaliteitswijnen te produceren door voornamelijk lokale druivenrassen te gebruiken. Ieder jaar wordt in Limassol aan het einde van augustus een wijnfestival georganiseerd waarbij bezoekers wijnen kunnen proeven van lokale wijnhuizen en kunnen genieten van Cypriotisch eten en optredens met zang en dans.

Het is vandaag niet zomaar een dag. We presenteren onze beide papers in een sessie over collaborative and cooperative learning. Maar het is ook Lammert zijn laatste werkdag. Het officiële afscheid heeft al plaatsgevonden, maar nu is het dan ook een afscheid van het werkende leven. Om daarop te proosten hebben we afgesproken ’s avonds een bezoek te brengen aan het wijnfestival. Maar eerst ligt er nog een conferentiedag vol interessante sessies voor ons.

De dag opent met een keynote van de Griekse ontwikkelingspsycholoog Andreas Demetriou. Een man met een lange staat van dienst, onder andere professor in de psychologie aan de Universiteit van Nicosia en Durham University, diverse eredoctoraten, grondlegger van Cyprus University of Technology en voormalig minister van onderwijs en cultuur van Cyprus. Voorzitter Filip Dochy kondigt hem dan ook aan als de man die alles heeft bereikt behalve een keynote op de EARLI-conferentie. Tot vandaag dus. Demetriou geeft de toehoorders inzicht in zijn theorie op ontwikkeling van het intellect gedurende de levensloop, individuele verschillen in de snelheid en richting van intellectuele ontwikkeling en de cognitieve mechanismen die onderliggend zijn aan ontwikkeling en individuele verschillen. Zijn advies aan docenten is te focussen op relevante informatie;  irrelevante informatie te negeren door op basis van het doel informatie te scannen, te vergelijken en te kiezen; en verder te associëren op kennis die de docent kan ontfutselen aan het kind door het stellen van vragen.

’s Middags bezoeken we sessies over attitudes en overtuigingen van docenten; onder andere de invloed van mindsets (Dweck) op de perceptie van docenten op hoogbegaafdheid en de invloed van impliciete en expliciete verwachtingen van docenten op leerlingprestaties. Toehoorders zijn kritisch en onderzoekers krijgen in de discussie vragen voorgelegd waar niet altijd direct antwoord op kan worden gegeven. Wel zijn deze vragen altijd van nut voor verder onderzoek. We zijn benieuwd naar de vragen die ons gesteld gaan worden.

Omdat onze sessie aan het einde van de middag plaatsvindt verwachten we geen grote opkomst. Tot onze verbazing is het lokaal gevuld met twintig geïnteresseerden. Onze beide presentaties gaan goed. De toehoorders zijn warm te krijgen voor het voor hen nog onbekende fenomeen honoursonderwijs en stellen vooral bij de presentatie van Lammert vragen. Het vraagstuk of honoursonderwijs onderwijs van betere kwaliteit is dan regulier onderwijs puzzelt hen. Ook het bestaan van excellente docenten is een struikelblok ten aanzien van gelijkheid tussen studenten. Geven de beste docenten les aan de beste studenten? En de aard van de programma’s, open ended learning, is voor velen nog lastig te duiden. Vragen worden gesteld over keuze van variabelen,  demografische kenmerken van studenten, validiteit en betrouwbaarheid. Mijn presentatie die ik namens collega Elanor geef over samenwerking tussen honours- en niet-honoursstudenten vanuit een sociaal psychologisch perspectief levert gek genoeg geen enkele vraag op. Dit terwijl het onderwerp goed aansluit bij de presentaties van de andere twee onderzoekers uit Finland en Canada. Ondanks dat zijn we toch tevreden over onze bijdrage. We hopen dat het onderwerp honoursonderwijs bij de volgende EARLI-conferentie frequenter in het programma te vinden is. Op deze wijze kan de academische gemeenschap kennismaken met het fenomeen en inzien dat Nederland hierin een voortrekkersrol heeft binnen Europa. Daar drinken we een wijntje op.

Door Judith Volker, onderzoeker in de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en onderwijskundig adviseur Hanzehogeschool Groningen. 

Dit bericht werd geplaatst in Congres bezoek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s