EARLI2015 Dag 3 ‘ De academische apenrots’

earli

Naast het volle conferentieprogramma met keynotes, symposia, papersessies, workshops en posterpresentaties biedt EARLI ook een gevarieerd programma aan excursies. Om de vijf congresdagen even te onderbreken heb je de keuze uit toeristische tripjes richting nabijgelegen steden, maar ook activiteiten als een catamarantocht of jeepsafari.

Ik heb me opgegeven voor een reis naar het Troodos gebergte samen met nog veertig congresgangers. Op een uur rijden van Limassol verschijnen steile rotswanden met minimale begroeiing. In het voorjaar bloeien hier veel bloemen. Nu is de verscheidenheid aan struiken beperkt. Ook hier valt weinig regen en de bomen en planten die er groeien kunnen tegen grote droogte. De atmosfeer is hier iets aangenamer dan aan de kust. Er is een koele wind en de temperatuur daalt met een paar graden. Onze gids, een vrouw van midveertig met de complete reisgids van Cyprus in haar hoofd, voorziet ons van informatie en wetenswaardigheden.

Bij toeval zit ik naast een collega-onderzoeker van de Universiteit Leiden die in hetzelfde hotel als ik verblijf. We raken aan de praat over de conferentie. Hij heeft een award in ontvangst mogen nemen voor een toonaangevende publicatie. De sensatie die het ontvangen van de award hem gaf verraste me. Hij vertelde dat hij direct het gevoel had iets hoger op de academische apenrots te komen. Opeens wilden allerlei mensen met hem spreken die hem eerst nog geen blik waardig hadden gegund. Ik vertel hem over het onderzoek dat ik ga presenteren en het MARGINI-Model van Ellemers en Jetten (2013) dat ik bespreek. Dit model laat vier verschillende condities voor marginaliteit binnen groepen zien op basis van persoonlijke en groepsinclusiedoelen in termen van overeenkomst en verschil. Personen met een hoog persoonlijk inclusiedoel willen graag bij een groep horen en hopen te worden geaccepteerd. Wanneer de groep ook een hoog inclusiedoel hanteert, willen ze de persoon er graag bij hebben. Dit wordt de ‘socializing marginal’ genoemd. De omgekeerde situatie kan ook. Iemand met een laag persoonlijk inclusiedoel en een groepsinclusiedoel dat ook als laag kan worden beschouwd, maalt er niet om dat de groep hem of haar er niet bij wil hebben. Deze zogenaamde ‘independent marginal’ wil immers zelf ook geen onderdeel zijn van de groep. Hij bevindt zich aan de rand en de groep respecteert dat. Wanneer iemand een sterk inclusiedoel heeft, ervaart hij of zij druk om aan groepsnormen te voldoen. Iemand met een minder sterk inclusiedoel kan worden gezien als ‘free-rider’. Personen met een hoge status kunnen een positie innemen waarin ze worden bewonderd, maar toch ook onafhankelijk zijn; ze kunnen een meer leidende of expertrol aannemen.

Wanneer ik de situatie van mijn buurman-onderzoeker op het model plaats, lijkt het alsof er een verschuiving plaatsvindt. Terwijl de groep en hijzelf eerst een laag inclusiedoel leken te hanteren, lijkt het nu alsof de groep hem er graag bij wil hebben, de status van de ‘admired mariginal’. Aan hem is het om te beslissen hierin mee te gaan en een socializing marginal te worden óf te genieten van zijn positie aan de rand zonder last te hebben van groepsnormen. Dit verschaft hem de mogelijkheid vanuit een onafhankelijke rol de groep te aanschouwen en zijn expertise in te brengen wanneer hij dat nodig acht. Hier op Cyprus zou ik het wel weten. Of bovenaan op de rots in de volle zon of ietwat onderaan, maar wel in de schaduw.

Door Judith Volker, onderzoeker in de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en onderwijskundig adviseur Hanzehogeschool Groningen. 

Dit bericht werd geplaatst in Congres bezoek, Onderzoek & wetenschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s