EARLI Dag 5 ‘Trends en kleur’

earli

EARLI blijft tot aan de laatste dag zijn kracht behouden. Ondanks dat de vijfde conferentiedag minder druk wordt bezocht, een aantal mensen is al huiswaarts gekeerd met als resultaat minder lange rijen bij de lunch (hoera!), kost het me moeite om een keuze te maken uit het overweldigende aanbod van sessies.

Als je een analyse van het aanbod zou maken weet ik zeker dat bepaalde onderwerpen goed zullen scoren. Het geeft een afspiegeling van de onderwerpen die nu populair zijn in onderzoek, een soort trends dus. Collaborative learning is er daar een van. Dit onderwerp ben ik erg vaak tegengekomen,  zowel vanuit het perspectief van de student als de docent. De onderzoeken lijken zoveel op elkaar qua methode, analyse en resultaten dat ik me afvraag of niet iedereen hetzelfde zit te bestuderen. Zelfregulatie, motivatie en de psychologische verwerking van schooldisciplines, zoals lezen of rekenen, zijn ook goed vertegenwoordigd in het programma. Talentbevordering en honoursonderwijs zijn echter nog een ondergeschoven kindje. Mijn verwachting is dat als er meer Amerikanen aanwezig zouden zijn, het aantal bijdragen hierover groter zou zijn, gezien de status van het onderwerp in de Verenigde Staten.

Voor vandaag besluit ik het over een andere boeg te gooien. Ik kies een onderwerp waar ik geen idee van heb. Het wordt een symposium over het happy victimizer fenomeen, genoemd naar een experiment beschreven in 1988 door de Duitse psychologen Nunner-Winkler en Sodian. In het experiment worden kinderen van verschillende leeftijden geconfronteerd met de situatie waarin twee kinderen een appel krijgen met de boodschap deze niet te mogen opeten. Ze moeten er vanaf blijven. Het ene kind kan de verleiding niet weerstaan en neemt een hap, terwijl het andere kind gehoorzaam is en de appel laat liggen. Jongere kinderen bestempelen slecht gedrag, in dit geval het opeten van de appel terwijl dat niet mocht als slecht, maar voorspellen dat de persoon die dit gedrag vertoont toch blij is met de uitkomst. Het kind heeft immers de appel die ze wilde en die smaakt goed. Bij deze jonge kinderen ontbreekt de integratie van tegenstrijdige gevoelens, terwijl oudere kinderen inmiddels gevoelens van schuld hebben ontwikkeld en voorspellen dat het eerste kind zich slecht voelt omdat het een regel heeft gebroken. In het symposium wordt vanuit vier verschillende invalshoeken het fenomeen belicht met als belangrijkste vraag of het verschijnsel geheel uitdooft naarmate het kind ouder wordt of dat het ook nog voorkomt in adolescentie en volwassenheid. De conclusie die de onderzoekers trekken is dat het voorkomt bij oudere kinderen en volwassenen, specifiek in economisch getinte situaties. Een treffend voorbeeld is het betalen van belasting. Iedereen weet dat het nodig om een economie van een land te laten draaien, maar toch ben je blij als de belastingdienst een fout in jouw voordeel maakt en je veel minder geld hoeft te betalen.

Aan het einde van de dag wordt de conferentie afgesloten door de conferentielocatie van EARLI2017 te onthullen. Het wordt Tempere in Finland. De universiteit aldaar neemt het stokje over en begint vanaf nu met de voorbereidingen voor een ongetwijfeld geweldige conferentie die eind augustus 2017 plaatsvindt.

Wanneer ik terugkijk op afgelopen week heb ik het erg goed gehad. Naast de interessante sessies die ik heb bijgewoond en één zelf heb mogen geven, heb ik genoten van de goede organisatie, de gastvrijheid van het land, het heerlijke eten en stiekem toch ook wel een beetje van de Cypriotische zon. Wanneer je een conferentie met een klein gezelschap bezoekt word je wel gedwongen om erop uit te trekken en contact te maken met anderen. De leuke gesprekken en interessante mensen die ik heb ontmoet hebben de week echt kleur gegeven.

Wanneer ik in de nacht van zondag op maandag om 03:45 op Schiphol bij de bagageband sta te wachten op m’n koffer word ik op m’n schouder getikt. Een collega-onderzoeker van het Kohnstamm Instituut uit Amsterdam had me al gespot tijdens EARLI en vraagt nu hoe ik de conferentie vond. Na een vlucht met weinig slaap ben ik niet al te helder meer en het kost me moeite om een goed antwoord te formuleren. Hij is echter heel enthousiast en begint de link tussen onze beiden onderzoeksgebieden uit te leggen. Z’n contacten met onze lector zijn uitstekend en ik moet haar de groeten doen. Hij vist een visitekaartje uit z’n tas en met de boodschap dat we in de toekomst wellicht kunnen samenwerken laat hij me ietwat perplex achter. Mijn hoofd is niet helder genoeg meer om te bedenken waar ik m’n kaartjes heb gelaten, überhaupt dat ik een actief netwerkgesprek heb kunnen voeren. Gelukkig komt m’n koffer eraan. Op naar de trein naar Groningen.

Door Judith Volker, onderzoeker in de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en onderwijskundig adviseur Hanzehogeschool Groningen. 

Dit bericht werd geplaatst in Congres bezoek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op EARLI Dag 5 ‘Trends en kleur’

  1. En zo is dat Judith. Bedankt voor je mooie verslag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s