EARLI2015 Dag 2 ‘ Verschillend zijn is goed’

earli

Dit jaar kent de EARLI-conferentie zo’n tweeduizend bezoekers die verspreid over vijf dagen zeventien sessies kunnen bezoeken bestaande uit zo’n 30 parallelsessies. Of eigenlijk 31, want het strand is volgens de organisatie ook altijd een serieuze optie.

Cyprus is ten opzichte van Nederland een wereld van verschil. Om bij de conferentie te komen stappen we iedere ochtend in de bus die ons naar de oude stad brengt. De bus doet ondertussen allerlei hotels en resorts aan waar mensen gekleed in fleurige zomerjurk met dito hoed en handdoek instappen. Maar deze week ziet de chauffeur naast alle toeristen ook reizigers die nog een beetje moeite hebben gedaan om zich ondanks de warmte serieus te kleden. De blauwe badge fungeert als herkenningsteken en sandalen met een lange broek zijn geoorloofd. Toch is het tijdens de sessies soms lastig te beoordelen of we te maken hebben met congresbezoekers of toeristen. Met de zonnebril in het haar en het strikje van de bikini in de nek wordt gepresenteerd en naar onderzoekers geluisterd. Om de atmosfeer nog enigszins dragelijk te houden draait de airco overuren. Dit heeft wel als resultaat dat het kippenvel je soms op de armen staat en je hoofdhaar opwaait.

Niet alleen het klimaat, het tijdsverschil, het feit dat toiletpapier niet in de wc hoort en het links rijden verschilt van Nederland,  maar ook het tempo van leven. Vanochtend stond ik te wachten bij de bushalte en na een half uur was er nog geen bus. Een dienstregeling is niet bij de haltes te vinden en wanneer je online een zoektocht start zie je dat de bus iedere tien tot twintig minuten langs zou moeten komen. Ik raak in gesprek met een collega van de VU over de sessies die we gaan bezoeken. Ze tipt me op een symposium over samenwerkend leren dat we door de verlate bus wellicht gaan missen. Op het nippertje red ik het en zoek daarna Lammert op om een keynote te volgen met als titel ‘Dialogue and knowledge transformation: towards a socio-cultural theory of cognitive growth’. Professior Howe van de University of Cambridge, department of education, spreekt op gestructureerde wijze over haar dertig jaar ervaring als onderzoeker. We waarderen haar duidelijke signatuur van onderzoek doen, zowel qua design (pre-/post-test) als de relatieve simpelheid van haar onderzoeksetting. Als conclusie presenteert ze een model waarin ze stelt dat een verschil van mening binnen samenwerking aanzet tot reflectie en bewustwording van eigen overtuigingen. De persoon staat vervolgens open voor andere relevante situaties en komt tot individueel leren. De boodschap van dit model kom ik in de vele sessies over samenwerking, zelfregulatie en motivatie meer expliciet of impliciet tegen.

Terwijl ik dit blog schrijf in een koffietentje komt een familie bestaande uit vader, moeder en twee oudere dochters binnen. Ze voeren een gesprek in half Cypriotisch, half Engels. Ik kan ontrafelen dat het over auto’ s, uitnodigingen, locatie en een kerk gaat. Ik gok een bruiloft. Ondanks de relaxte manier van leven is temperament ook iets wat bij Cyprioten hoort. Eén van de dochters is overstuur en reageert met harde, snelle antwoorden om haar punt duidelijk te maken. Zou ze ook tot reflectie, bewustwording en individueel leren komen?

Door Judith Volker, onderzoeker in de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en onderwijskundig adviseur Hanzehogeschool Groningen. 

Dit bericht werd geplaatst in Congres bezoek, Onderzoek & wetenschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s