Individual Learning Journey

Wad

Als ik naar buiten kijk, geniet ik van het lekkere weer en van de planten die  uit beginnen te botten. Voor mij is het voorjaar de tijd om voor kortere periodes “op reis” te gaan.

“Op reis gaan” is voor velen vaak gericht op het verkennen van nieuwe omgevingen, het ervaren van nieuwe sferen en het opdoen van nieuwe ervaringen. Mijn laatste ”reis” was het tweede weekend in april met onze Honoursstudenten. Het thema was: “Gettings Things Done”: binnen 24 uur de puntjes op de i zetten met als doel om alle stappen rondom het maken van een toekomstscenario aan te scherpen en te verdiepen. Vooruitkijken, terugkijken, aanscherpen en weer een volgende stap. De sfeerimpressie is te volgen op https://youtu.be/5vSix-78AVU

Een multidisciplinaire reis

Wat ik heel mooi vond aan dit “reisje”, was hoe de multidisciplinaire teams buiten hun vertrouwde opleidingskaders aan de slag gingen met de scenario’s. Hun uitdaging was om maximaal gebruik te maken van ieders rugzakje gevuld met kennis en ervaring om vervolgens zo breed mogelijk de vraag van de opdrachtgever te analyseren. Breed leren denken. Jet Bussemaker gaf kortgeleden een boeiende speech ter gelegenheid van het lustrum van de Nationale DenkTank waarin zij ook inging op breed leren denken, moreel besef ontwikkelen en op verantwoordelijkheid dragen voor het werk dat je doet. http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/toespraken/2015/04/18/nationale-denktank.html

Guided Journaling

De Individual Learning Journey is een van de  ankers van ons Honoursprogramma. Naast “Gettings Things Done” hebben we een stap gemaakt in ieders persoonlijke reis. We zijn op zondagmorgen heel vroeg opgestaan om vanuit het donker het ontluiken van de dag mee te maken aan de rand van het Wad. Wat een bijzondere ervaring! Toen het bijna licht was, hebben de studenten de fasen van Guided Journaling doorlopen  als onderdeel van hun Individual Learning Journey https://www.presencing.com/sites/default/files/tools/PI_Tool_UJournaling.pdf Het is een begeleid zelfreflectieproces, waarin de verschillende fasen van de U Theory doorlopen worden.  Guided Journaling is erop gericht dat deelnemers op diepere niveaus van zelfkennis komen en kennis verbinden aan concrete acties.

Guidedjournaling

Awareness als reisingrediënt

In de MOOC over het boek Leading from the Emerging Future: From Ego-System to Eco-System Economies heeft Otto Scharmer de volgers kennis laten maken met diverse tools http://www.ottoscharmer.com/tools. Deze hebben ons binnen ons Honoursonderwijs  support gegeven om te werken aan diepere vormen van awareness in de Individual Learning Journey. Voor ons een vorm van Bildung. Het proeft naar het maken van een volgende reis.

– C. Otto Scharmer, (2009). Theory U: Learning from the Future as it emerges. Berrett- Koehler: San Francisco. Chapter 21.

Door Tineke Kingma, fellow in de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en coördinator van de Windesheim Honoursprogramma’s.

Dit bericht werd geplaatst in books, Evenementen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s