Uit de kast

kast

Honours studenten vertellen wel eens dat ze terughoudend zijn in het uit de kast komen wat betreft hun ‘honoursschap’. Belangrijkste reden: negatieve beeldvorming. Honours studenten zouden nerds, strebers, arrogant en veeleisende types zijn. Voor ons als lectoraat reden om eens verder uit te pluizen hoe het nou zit met die beeldvorming en de consequenties ervan.

Het onderzoek

Vlak voor de zomer hebben we daarom een grote enquête uitgezet op de Hanze. In dit onderzoek vroegen we onder andere hoe honours studenten denken gezien te worden door reguliere studenten en hoe reguliere studenten honours studenten zien. In deze blog alvast een ieniemienie tipje van de sluier.

Slim en ambitieus of nerdy en arrogant

Wat allereerst opvalt is dat de stereotypen van reguliere studenten over honours studenten helemaal niet zo negatief zijn. Reguliere studenten vinden honours studenten eigenlijk vooral slim en helemaal niet zo nerdy of arrogant. Honours studenten verwachten daarentegen wel dat reguliere studenten hen nerdy en arrogant vinden. Toch is er geen sprake van valse bescheidenheid: honours studenten overschatten namelijk hoe slim en intelligent anderen hen vinden. Dit laatste is overigens niet verkeerd te zijn. Honours studenten lijken namelijk meer “uit de kast” te komen als ze het gevoel hebben dat reguliere studenten hen er graag bij willen hebben en hen als slim en intelligent zien.

To be continued

Natuurlijk is dit niet het enige wat we onderzocht hebben met deze enquête. Hou daarom vooral onze website in de gaten voor publicaties over cultuur van excellentie, redenen voor deelname aan honours, beeldvorming en samenwerking tussen honours en reguliere studenten.

Elanor Kamans is onderzoeker bij het Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en docent bij de opleiding SJD

Dit bericht werd geplaatst in Onderzoek & wetenschap en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s