Hoe word je een wereldburger?

workshop summit

Als we zeggen dat we studenten willen opleiden tot wereldburgers, wat bedoelen we daar dan eigenlijk mee? En wat willen we bereiken voor deze studenten? Deze vragen stonden centraal in onze workshop ´Move the World, wereldburgerschap en honours´ op 2 oktober bij de Summit Excellentie.

We begonnen deze workshop met de vragen: als we zeggen dat we studenten willen opleiden tot wereldburgers, wat bedoelen we daar dan eigenlijk mee? En wat willen gesprek komt van Westheimer & Kahne. Zij gebruiken de volgende typering m.b.t. het thema armoede/honger: een verantwoordelijke burger draagt bij aan een actie voor voedsel; een participerende burger organiseert (mede) een actie voor voedsel en een op rechtvaardige burger gaat op zoek naar oorzaken waarom mensen honger leiden In onderwijs voor wereldburgerschap kunnen deze typeringen naast elkaar voorkomen.

Wereldburgerschap & Honours                                                                                       Voor honours studenten in het hoger onderwijs vinden wij het zoeken naar de diepere oorzaken van mondiale vraagstukken belangrijk. Zij hebben de capaciteiten daarvoor en zijn bovengemiddeld gemotiveerd. En niet te vergeten, uit onderzoek en in de praktijk blijkt dat honours studenten meer dan gemiddeld zijn geïnteresseerd in de grotere wereld om hen heen.

Internationalisering                                                                                                                        Aan het einde van de workshop werd opgemerkt dat er weinig aandacht was voor internationalisering. Dat hoort toch bij wereldburgerschap? Als je bij internationalisering denkt aan studeren of stage in het buitenland, dan kan dat heel leerzaam zijn. Maar is het perse noodzakelijk? Een paar voorbeelden. Om te kijken wat jouw gedrag als consument, zoals de kleding en het voedsel dat je koopt, voor invloed kan hebben op mensen in andere delen van de wereld, hoef je niet af te reizen. En het leggen van contacten kan ook via internet. Je kunt je wereld ook vergroten door contacten met mensen buiten je eigen kringetje, waar je normaal gesproken niet mee in aanraking komt. Een interessant onderzoek in dat opzicht gaat over cultuur en moraliteit is afkomstig van Haidt, Koller & Dias. Zij vonden tot hun verbazing grotere verschillen in morele waarden en redeneringen tussen sociaaleconomische groepen binnen een land dan tussen de steden Brazil en Philadelphia.

Door Ingrid Schutte en Elanor Kamans, onderzoekers bij de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving

  • Haidt, J., Koller, S .H., & Dias, M.G. (1993). Affect, Culture, and Morality, or Is it wrong to eat your dog? Journal of Personality and Social Psychology, 65 (4), 613-628.
  • Westheimer, J & Kahne, J (2004). Educating the “Good” Citizen: Political Choices and Pedagogical Goals. PSOnline www.apsanet.org. Retrieved from the Internet on 03-09-2012.
  • http://www.hva.nl/summitexcellentie/
Dit bericht werd geplaatst in Congres bezoek, Evenementen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s