A roadmap to Excellence

roadmap to excellence

 “… wanneer een docent creativiteit en fantasie positief waardeert, hoe ‘raar’ het ook is”

Woensdag 24 september 15.30 uur: Lilian* en ik zijn er klaar voor… de leergang voor honoursdocenten A Teacher’s Road to Excellence kan van start gaan. Het materiaal ligt klaar, de literatuurtafel is ingericht, Pieter staat klaar om het welkom namens het HHC uit te spreken en Marca sms’t dat ze in aantocht is.

Voor de derde keer maken we dit moment nu mee en het blijft spannend… de start van de leergang voor honoursdocenten met de 24-uurs bijeenkomst in Zeegse. Lukt het ons om met deze wel heel diverse groep honoursdocenten uit alle windstreken van de Hanze, een  community te bouwen waarin ervaringen kunnen worden gedeeld, nieuwe invalshoeken kunnen worden gevonden en zijpaden worden bewandeld?

En ja hoor… anderhalf uur later kijken Lilian en ik elkaar stralend aan. Het thema Honours en Excellentie blijkt een prachtige binder, en leidt al snel tot diepgaande gesprekken tussen mensen die elkaar tot voor kort niet kenden. Zeker op het moment dat we aan – gebaseerd op de principes van appreciative inquiry– ieders succesvolle honoursdoceerstrategieën inventariseren.

“Oprechte interesse wakkert zelfvertrouwen aan”

Roadmap to Excellence

Gerubriceerd in zelfbenoemde overkoepelende thema’s als ‘doorzettingsvermogen’, ‘moedig zijn’, ‘de docent als rolmodel’ en ‘vrijheid bieden’ komen de mooiste best practises voorbij, die onze Roadmap to Excellence gaat vormen. Soms grote acties, soms kleine details die de honoursdocenten in hun eigen onderwijspraktijk toepassen, allemaal met de bedoeling de gemotiveerde student de ruimte en aandacht te geven die hij nodig heeft om tot bloei te komen. Ook de discussie omtrent ‘is dit niet wat iedere student vraagt en verdient?’ wordt niet uit de weg gegaan. Gezamenlijk duiken we steeds dieper in het bijzondere fenomeen dat honours is. Een gesprek dat ook tijdens het diner nog volop wordt gevoerd.

“Studenten de gelegenheid geven om hun eigen fouten te maken; daar leer je het meeste van”

Woensdag 25 september 16.15 uur: Een kwartier later dan afgesproken sluiten we de 24 uurs bijeenkomst af. Moe, maar vooral ook heel geïnspireerd. Lilian en ik zijn immers niet alleen als trainer getuige van de mooie tocht die met deze groep is ingezet; we zijn ook zelf die honoursdocent op zoek naar handvatten. Een tocht die 24 uur geleden van start is gegaan en die ons in dit komende studiejaar vast op mooie, verrassende plekken gaat brengen.

De honoursdocenten aan het woord

Nathalie Gumbs, honoursdocent Instituut voor Bedrijfskunde (MER):                                   Wat heeft de 24 uur mij gebracht? Ik ben op een prachtige locatie door trainers, gastsprekers en medecursisten verschrikkelijk geïnspireerd. Het was voor mij een mooie start van de leergang. Ik heb nu meer focus voor mijn onderzoek. Daar worstelde ik namelijk erg mee. De 24 uur sessie heeft mij hiermee geholpen. Naast de inhoudelijke kant, vond ik het ook gewoon gezellig. Er was genoeg tijd om met iedereen een babbeltje te maken. Hierdoor was het ook mogelijk om op persoonlijk vlak mensen te leren kennen.

Menno Wierdsma, honoursdocent Pedagogische Academie:                                            Kennis maken en inspireren Afgelopen woensdag 24 en donderdag 25 oktober ontmoetten we elkaar in Zeegse. Op een mooie locatie tegen de Drentse hei aan, deden Marca, Inge en Lilian hun best om ons te informeren over de leergang en te inspireren voor onderwijs aan onze honoursstudenten. Daar lijkt meer bij te komen kijken dan ‘alleen’ het aanbieden van uitdagende opdrachten en het bieden van vrijheid in de invulling daarvan. Voor de community-vorming is het in de (Amerikaanse) honourstraditie bijvoorbeeld heel normaal om elkaar (studenten en docenten) aan te spreken op (on)gezond gedrag. Daarnaast bestaan er veel initiatieven waarbij de student probeert een maatschappelijke bijdrage te leveren, om zo iets terug te doen in ruil voor het voorrecht van een (honours-)opleiding. De inspiratie kwam, soms tijdens het verhaal van Marca, soms na het eten en voor enkelingen ’s avonds aan de bar.

Door Inge Wijkamp, Projectleider/trainer A Teacher’s Road to Excellence Onderzoeker Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving

  • Het inhoudelijke fundament van de Leergang voor honoursdocenten A Teacher’s Road to Excellence vindt zijn oorsprong in het onderzoek uitgevoerd door Marca Wolfensberger, Lector Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving. Wolfensberger, M.V.C. (2012). Teaching for Excellence. New York: Waxmann.  
  • Het afsluitende symposium van A Teacher’s Road to Excellence, waarop de deelnemers hun bevindingen zullen presenteren, staat gepland voor donderdag 18 juni 2015.
  • Meer informatie over appreciative inquiry is onder meer te vinden op www.appreciative-inquiry.nl.
  • * Lilian Eggens, trainer in A Teacher’s Road to Excellence en hogeschooldocent bij de opleiding Mondzorgkunde van de Academie voor Gezondheidsstudies.
Dit bericht werd geplaatst in Evenementen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s