Werkgeluk

werkgeluk1

Alles staat klaar: topic list, digitale audio-opname apparaatjes, schrijfblokken, pennen en natuurlijk koffie en koekjes. De eerste focusgroepbijeenkomst met facility managers (FM) staat op het programma vandaag. De eerste fase van het onderzoek naar de kenmerken en competenties van, in dit geval, de Excellente FM-er.

wekgeluk2

Uiteindelijk zal via de focusgroepen met professionals zelf, een uitgebreide codering en analyse en een Delphi-studie onder experts (leidinggevenden, onderzoekers etc) een profiel ontstaan, bedoeld om houvast en richting te geven bij de ontwikkeling van het honoursprogramma van de opleiding. De paramedici, verpleegkundigen, sport professionals, ICT-ers en nog een aantal meer gingen de FM-ers voor. Nu zijn zij aan de beurt en mogen zij zich uitspreken over excellentie in hun vakgebied. Ik ben benieuwd, elk vakgebied kiest steeds opnieuw zijn eigen woorden, eigen prioriteiten en komt tot een echt eigen profiel. Elke keer bijzonder om van dichtbij mee te maken en het te zien ontstaan.

De eerste mensen komen binnen, een beetje onwennig, wat doen we hier precies? Koffie, cake, begroeten. “He, jij ook hier, wat leuk!” “Hoe is het nu met jou? Dat is lang geleden!”.  Allemaal keurig gekleed deze groep, geeft meteen weer een heel eigen sfeer. Dan werken we toe naar de start, iedereen kiest een plek. De audio-tapes gaan aan. De studenten die geholpen hebben bij de werving van de focusgroepdeelnemers zijn er ook. Zij kiezen een plek buiten de kring en zullen het proces observeren.

wekgeluk3

Johan, als docent bij FM van de Hanze, opent en heet iedereen welkom, ik geef kort informatie over het onderzoek en over wat het doel is van deze bijeenkomst. Voor we echt van start gaan eerst het voorstel rondje, iedereen gebruikt even zijn / haar stem en is even gehoord, dat maakt het makkelijker straks deel te nemen aan de discussie. Dan de eerste vraag, altijd dezelfde:

“Neem eens iemand uit jouw vakgebied in gedachten die volgens jou een excellente professional is, het mag een collega zijn, een concurrent, een bekend figuur, maakt niet uit als hij of zij maar werkzaam is als FM-er. Vertel ons dan eens waarom je aan deze persoon moet denken. Wat doet hij of zij? Wat kan hij of zij? Wat maakt dat je aan hem of haar moest denken?”

Daar gaan we. Net als altijd blijft het even stil, sommigen zijn diep in gedachten en beginnen langzaam te knikken, anderen begrijpen niet goed wat er van hen verwacht wordt en kijken nog vragend. Degene die duidelijk begint te knikken krijgt het woord, meteen volgt een lijst met kenmerken prachtige dingen als brede belangstelling hebben, juiste prio’s kunnen stellen, een visie uitdragen. Ik geef de tweede persoon het word die de lijst verder aanvult met een voorbeeld.

Dan komt het kantelpunt, elke keer gaat het weer zo, na een onwennig en rustig begin, gaan de ogen stralen en komt de discussie goed op gang. Iedereen heeft wat te zeggen, dit gaat over hun werk! Dit gaat over de goede dingen van hun werk, hun vakgebied. Over de beste prestaties, het ideaal beeld. Hier willen ze graag over vertellen en over nadenken. Ze vullen elkaar aan, struikelen over hun woorden. Dit is waarom ze hun werk zo leuk vinden! Dit is waarom ze FM-er willen zijn!

Ik hoef niks meer te doen, ik luister, ik vraag zo nu en dan naar een concreet voorbeeld of een toelichting, maar de discussie ontrolt zich vanzelf, daar hebben ze mij niet voor nodig. Ze hebben mij nodig om tegen te vertellen, om over te brengen wat hun vakgebied zo leuk maakt en wat een goede FM-er allemaal wel niet kan en kan bereiken. En dat wil ik graag horen.

Het is belangrijk onderzoek, belangrijk voor de opleiding, voor de honoursstudent (de talentvolle student die meer kan en wil dan het reguliere programma biedt), voor het vakgebied. Het profiel wat uiteindelijk zal ontstaan helpt docenten richting te geven aan het honoursonderwijs, het biedt studenten kaders en biedt een stip aan de horizon waar ze naar toe kunnen werken. Gebaseerd op wat mensen uit het vakgebied zelf kenmerken als van belang. Maar ook de neven-effecten van het onderzoek zijn mooi: mensen vol passie laten spreken over hun werk, hun vak. Opgetogen naar huis laten gaan met stralende ogen. Wat zullen ze morgen weer vol energie naar hun werk gaan, dat kan bijna niet anders. Net als ik.

De koffie en cake is op, we gaan naar huis. De FM-ers blijven hier en daar nog na praten, nog altijd met opgetogen gezichten en stralende ogen. Ik ga naar huis, ook met stralende ogen en een opgetogen gevoel: wat doen we leuk onderzoek en wat heb ik leuk werk!

Door Marjolein Heijne, Onderwijspsycholoog , onderzoeker bij het Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving.

 

Dit bericht werd geplaatst in Actuele ontwikkelingen, Onderzoek & wetenschap en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s