Op zoek naar schoonheid om ons heen

foto blog Pieter

De foto Follow You (2013) van de Chinese kunstenaar Wang Qingsong laat een eenzame student zien die hopeloos tracht de wijsheid en kennis die de mensheid heeft voorgebracht zich eigen te maken. Eenzaam zittend aan het infuus tracht hij zich staande te houden. Zijn mede studenten zijn allang afgehaakt en in slaap gevallen. Wang wil met deze foto’s laten zien dat in China de meeste studenten niet studeren vanuit nieuwsgierigheid en een drang naar wijsheid maar om te voldoen aan de eisen die familie en samenleving aan hen stellen.

Toen ik deze foto zag afgelopen zomer op het Kunstenfestival van Watou moest ik eerst glimlachen omdat het beeld zo bizar is. Maar dacht ik hoe is het gesteld met ons eigen onderwijssysteem. Natuurlijk de foto van Wang is een uitvergroting van de werkelijkheid maar kent het Nederlandse onderwijs en daarbinnen het hoger beroepsonderwijs ook niet trekken van een rigide systeem waarin programma’s volledig zijn vastgelegd en waarin alles afgedekt dient te zijn door learning outcomes en  beroepscompetenties die vervolgens intensief worden getoetst of ze wel gehaald zijn.

Het honoursonderwijs binnen de Hanzehogeschool probeert die rigiditeit te doorbreken. Wil innovatief zijn in haar onderwijsvormen en leert honoursdocenten andere didactische werkvormen aan. We willen onze studenten binnen het honoursonderwijs de ruimte geven hun eigen weg te gaan en te voelen wat bevlogenheid betekent. Honoursdocenten zijn hierbij cruciaal. Zij worden geacht de individuele snaar bij studenten te raken om er de prachtigste klanken uit te laten ontstaan. Te laten vertellen en te laten zien wat de schoonheid van kennis is. Kennis die te maken heeft met de professionele omgeving van de student maar ook kennis die weinig met die professie van doen heeft. We willen immers kritische, innovatieve denkers opleiden. We spreken van Bildung. Maar hoe geven we inhoud aan deze Bildung. Stimuleren we ze naar Zomergasten te kijken en te luisteren hoe gepassioneerd  Reinbert de Leeuw praat over muziek.  Of naar de bevlogen David van Reybrouck over het signaleren van alledaagse schoonheid om ons heen. Laten we ze kennis maken met het prachtige boek van Pieter Steinz Made in Europe over de bijzonderheden die ons bindt in Europa. Of past dit alles niet bij professionele excellentie. Is dit niet de wereld van onze studenten. Maar welke wereld dan wel? Met welke schoonheid  willen we ze in aanraking laten komen, welke schoonheid willen we ze laten ontdekken.

Hoe ziet onze foto van het honoursonderwijs er uit?

Door Pieter Veenstra, Programmamanager Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving

  • Kunstenfestival Watou 2014 Over klein geluk in tijden van overvloed
  • Reinbert de Leeuw, Zomergasten VPRO 10 augustus 2014
  • David van Reybrouck, Zomergasten VPRO 24 augustus 2014
    Made in Europe, de kunst die ons continent verbindt, Pieter Steinz, Nieuw Amsterdam 2014
Dit bericht werd geplaatst in Onderzoek & wetenschap, Opinie en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s