Welke kersen zitten er aan het einde van het schooljaar op jouw taart?

Kers op de taart

Hebben jullie dat nu ook: het einde van een schooljaar met diverse feestjes waarin honoursstudenten hun  meesterproeven, Grande Finales, Capstones of andere vormen van afsluiting delen met ons? Ik geniet altijd van deze momenten. Het zijn de kersen op de taart van het honoursonderwijs.

Mijn kersen zijn allereerst de afsluiting van de graduates van het WHC, die in hun persoonlijke reflectie  Bounded Freedom noemen als de key succes factor voor hun ontwikkeling Dit is voor hen de voedingsbodem geweest om zich echt te kunnen profileren. De weg was niet altijd gemakkelijk. Het was a Long Walk to Freedom: weten wie je zelf bent en waar je voor staat.

Een tweede kers was de prachtige keynote van Tamara van Gog op de Onderwijs Research Dagen 2014 in Groningen. Leren van voorbeelden blijkt heel effectief te zijn wanneer studenten geen voorkennis hebben. Een valkuil is dat we onderwijs voor slimme studenten soms erg ingewikkeld kunnen maken. We maken moeilijk geformuleerde opdrachten. Voor mij was  dit een belangrijke eyeopener, juist ook voor het honoursonderwijs. En Arie Kool leverde vanuit de kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving een mooie bijdrage aan het  symposium “Wat is er excellent aan excellente studenten? “ Verrassend was dat bij het scouten  van honoursstudenten de geschiktheid sterker samenhangt met cijfers en studiepunten en minder met talentfactoren en multiculturele persoonlijkheid. Boeiend om nader te onderzoeken.

Volgens Annemieke Roobeek op de Dag van de Excellentie (21 juni 2014) zijn  individuele drive, zelfinzicht en aanpassingsvermogen cruciaal voor de leiders van de toekomst. Dat brengt mij bij de parel van afsluiting voor mij voor dit jaar: de Grande Finale van ons honoursprogramma. Studenten kregen veel vrijheid, Bounded freedom, om voor een bedrijf toekomstscenario’s te ontwikkelen. Een van de mooie uitspraken van één van de bedrijven bij de beoordeling van de studenten was:

” These smart students answered our additional question,  thanks to their approach of the assignment. …. At first you hope for a readymade scenario, but now we are much more satisfied with this result. This will really help us to present us even better to new sponsors: schools and municipalities. Thank you very much for this gift”.   De eigen aanpak en stijl bleek een belangrijke succesfactor te zijn. Ik wens ons allen toe dat we ook volgend jaar samen met studenten, alumni, bedrijven en docenten tot mooie leermomenten komen met ruimte voor autonomie en eigen stijl voor zowel de docent als de student.

Ben benieuwd hoe de context na Sirius er volgend jaar uitziet en of we ons niet teveel hebben laten leiden door de druk van buiten om aan vaste kaders en afspraken te moeten voldoen.  Juist extra-curriculaire excellentieprogramma’s bieden ruimte om honoursstudenten echt andere uitdagingen te bieden. Hoop dat we dat vast kunnen blijven houden.

Door Tineke Kingma, fellow in de Kenniskring Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving en coördinator van de Windesheim Honoursprogramma’s.

  • Dag van de Excellentie op 21 juni 2014: #dvde2014
  • Onderwijs Researchdagen van 11-13 juni 2014 in Groningen
    Sommit HvA op 2 oktober 2014. http://www.hva.nl/summitexcellentie/
    School voor Ouders, Nijmegen
    Irene Wanhill en Astrid Reinders
Dit bericht werd geplaatst in Opinie en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s