Aandacht voor excellentie tijdens Onderwijs Research Dagen 2014

ORD

Op donderdag 12 juni jl. heeft Arie Kool tijdens de Onderwijs Research Dagen (ORD) in Groningen een symposium georganiseerd over excellentie en studentkenmerken. Centrale vraag hierbij was: “Wat is er ‘excellent’ aan excellente studenten? Een nadere oriëntatie op criteria voor selectie en onderwijs gericht op excellente studenten”.

In de huidige praktijk van het hoger onderwijs is aandacht voor ‘goede’ en ‘minder goede’ studenten steeds belangrijker geworden. De aandacht gaat steeds meer uit naar bovengemiddeld gemotiveerde en begaafde studenten, de excellente studenten. Er is echter nog weinig bekend waarin excellente studenten daadwerkelijk verschillen van reguliere studenten. Een gedegen basis bij het maken van onderscheid is van belang bij de selectie van studenten voor excellentieprogramma’s en de begeleiding van deze studenten. In dit symposium werden vier papers gepresenteerd waarin een variëteit aan persoonskenmerken centraal stond. Het ging om persoonskenmerken waarmee excellente studenten zich onderscheiden van reguliere studenten. Het symposium droeg bij aan de kennisontwikkeling ten aanzien van grondslagen voor differentiatie en bood daarmee ook praktische handvatten voor de onderwijspraktijk.

Aan het symposium deden vier instellingen vanuit het hoger onderwijs mee: Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Utrecht, Saxion Hogeschool en de Hanzehogeschool Groningen.

foto arie

De vier presentatoren tijdens de vragenronde (van links naar rechts): Janina Banis (Hogeschool Saxion), Annedien Pullen (UvA), Ada Kool (geen “familie van”) (UvU), Arie Kool (Hanzehogeschool Groningen) en Elanor Kamans (senioronderzoeker bij de Kenniskring Excellentie in hoger onderwijs en samenleving).

Door Arie Kool

Dit bericht werd geplaatst in Congres bezoek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s