Dag van de Excellentie 2014

DagvanExcellentie_Kring

Door Marjolein Heijne

Daar gaan we. Met elkaar. Leden van het lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving, op weg naar de Dag van de Excellentie. Te beginnen met een treinreis, gezamenlijk drie uur onderweg in dezelfde coupé. Dit zorgt voor ruimte om te praten, praten over excellentie, projecten die lopen of (zouden moeten) gaan lopen, een artikel, de sprekers, de toekomst en voetbal, natuurlijk ook voetbal. De groep groeit en bindt, in de trein ook al met mensen ‘van buiten’ via twitter. Belangrijk want binding of te wel ‘sense of community’ is een van de drie pijlers waarop honours onderwijs rust (Wolfensberger, 2012)  en daar gaat het uiteindelijk allemaal om, om het onderwijs aan talentvolle studenten. Talent ontwikkelt zich het best wanneer de student onderdeel is van een community die kaders biedt voor ontwikkeling en zorgt voor steun, inspiratie en voeding (Sosniak, 2003). Ook voor het onderzoek rond dit thema is het dus van belang een gevoel van binding te creëren en te werken vanuit een community. Zo’n treinreis heeft daarop een versterkend effect. De verdere ‘building’ van een community rond honours studenten en -onderwijs is in de trein al begonnen.

Tweet: Studiereis met onderzoeksgroep @ExcellentieHOS naar den haag en de #dag van de #excellente pic.twitter.com/QJpGRDaKCa Tweet: RT @tugceayici: Haha toevallig ‘De dag van excellentie’. Past mijn artikel er perfect bij! #saxiontoptalent #cmr pic.twitter.com/qXsdGT3sSs

De Dag van de Excellentie wordt dit jaar gehouden op een bijzondere locatie. We zijn namelijk op bezoek bij de organisatie die de Nobelprijs van de vrede heeft gewonnen, het OPCW. Toch echt een bijzondere uiting van excellentie. Daar leiden we onze honours studenten voor op, voor het worden van de professionals die boven gemiddelde prestaties kunnen neerzetten, en het winnen van de Nobelprijs van de Vrede is dat zeker. Dat is natuurlijk niet voor alle honours studenten het doel, ook andere manieren om hun eigen vakgebied vooruit te helpen en de wereld een stukje te verbeteren of te laten groeien is wat we willen stimuleren bij deze studenten. Het onderwijs aan deze talentvolle studenten verdient dan ook grote aandacht, waar vervolgens ook het reguliere onderwijs van moet kunnen profiteren.

Tweet: Vandaag zijn te gast bij de OPCW op de dag van de excellentie georganiseerd door @ScienceguideNL. Unieke combinatie van onderwerp en locatie

De dag wordt geopend door OPCW-directeur Ahmet Üzümcü die oproept en de deuren opent voor samenwerking met het onderwijs. Honours studenten die meekijken of een project doen samen met het OPCW, dat zou toch mooi zijn!

Tweet: “The Netherlands are front runner in development of honours education” #DvdE2014pic.twitter.com/eGcgejy1Vc

Gevolgd door Jos Walenkamp die spreekt over het belang van internationale ervaringen voor studenten. Er wordt gepleit voor meer samenwerking met andere landen.

Tweet: .Jos Walenkamp verbindt excellentie en internationalisering. Elke student moet kans krijgen op buitenland ervaring #DvdE2014

Dan komt Marca Wolfensberger, onze Marca, zij presenteert de gegevens uit haar onderzoek (het hele verslag komt mogelijk uit in boekvorm!). Hoe wordt honours onderwijs vormgegeven in Europa. Het blijkt dat de meeste programma beschrijvingen alleen beschikbaar zijn in de eigen taal. Zo jammer, want we kunnen zoveel van elkaar leren, maar dan moet kennis wel uit te wisselen zijn… Daar is nog echt veel terrein te winnen dus. Marca geeft aan dat het tijd is om een netwerk op te bouwen van mensen die bezig zijn met onderwijs aan honours studenten – talentvolle studenten die extra onderwijs kunnen en willen volgen naast het reguliere programma. Een community rond honours. Het onderwijs aan deze studenten, maar ook het onderzoek naar deze studenten en dit onderwijs en naar de uiteindelijke invloed op de professionals en het vakgebied.

Tweet:  #nieuwsgierig naar #Honours in #Europa? Vers vd pers resultaten op #dag van de excellentie morgen in den haag. scienceguide.nl/201404/selfie-…

blog jun 14

Ook schenkt Marca aandacht aan het boek van Lammert en haarzelf: Naar een cultuur van excellentie en een ambitieuze studiecultuur (Tiesinga en Wolfensberger, 2013). Het wordt later op de dag uitgereikt aan minister Bussemaker. Ook hierin wordt het belang van community en gemeenschapsgevoel benadrukt: “Een bevlogen gemeenschap inspireert en stimuleert, verleidt tot creatieve en innovatieve prestaties, motiveert tot volharding, waardeert nieuwsgierigheid en slimheid en daagt uit tot durf en initiatief.” Maar het boek doet meer, er worden handreikingen gegeven hoe te komen tot een cultuur van excellentie die deze facetten omvat.

Tweet: Uitgave Tiesinga/Wolfensberger als hulpmiddel “@ExcellentieHOS: ‘A Culture of Excellence is a Culture of Trust’ @MWolfensberger #DvdE2014

Dan is het tijd voor de workshopronde en het meer informele deel van het uitwisselen van kennis en kennismaken met mensen die net als wij bezig zijn met onderwijs aan honours studenten en het onderzoek op dit gebied.

Tweet: Nieuwe inzichten verworven voor de HU Honourscommunity op de #DvdE2014 pic.twitter.com/fv33emw6RK

Na de workshopronde wordt een gesprek gevoerd met mevrouw Bussemaker, ook zij geeft het belang van afstemming en samenwerking aan. Net als Prof dr. Roobeek, die de laatste presentatie verzorgd.

Tweet: Min Bussemaker geeft haar visie op excellentie: “Iedereen moet de uitdaging aan kunnen gaan.” Extra kosten horen daar niet bij. #DvdE2014
Tweet: Minister Bussemaker Minister Bussemaker aan het woord na korte rondleiding#DvdE2014 pic.twitter.com/GD4B502E3F
Tweet: Excellence durable maken met core rol voor alumni en werkveld pic.twitter.com/R6F7cw8jXl

Gedurende de hele dag lijkt het opbouwen van een netwerk en het vormen van een community centraal te staan. Het is tijd om mensen te verenigen om zo een stap te kunnen gaan maken en het onderwijs aan talentvolle studenten – honours studenten – op een hoger plan te tillen.

Admiraal, Lockhorst & Van der Pol (2012) definiëren indicatoren om de kwaliteit van een community in te schatten. Hoever zijn we in het proces om een echte community tot stand te brengen?

limited: The community processes are characterized by indications of limited group identity, and some degree of shared patterns, procedures and willingness to be active in the domain.
moderate: The community processes are characterized by consciousness of the group identity and development of collective activities.
strong: The community processes are balanced, shared and focused on a shared domain and feelings of group identity.

Box 1: kwaliteitsindicatoren community vorming van Admiraal et al., 2012

De dag van de excellentie liet zien dat men zich ervan bewust is dat er meer mensen (nationaal en internationaal) met onderwijs aan talentvolle studenten bezig zijn en dat het belangrijk is en steeds meer wordt dat we samen een groep vormen die met en van elkaar kan leren in een cultuur van excellentie. De gesprekken op twitter, de presentaties en de dag zelf laten zien dat dit al aardig op gang is gekomen. De roep om meer samenwerking en afstemming wordt groter. We zitten bijna op een moderate level wat betreft het vormen van de community rond honours onderwijs als je het mij vraagt. Het is nu zaak echt op dit niveau te komen, internationaal,  en dan verder te werken aan het versterken van netwerken en communicatielijnen zodat we snel richting het niveau strong kunnen gaan.

Volgend jaar in Groningen kunnen we zien hoever we zijn gekomen en het is in ieder geval, net als deze dag van de excellentie, een mooi moment om community building verder te versterken.

Referenties

Wolfensberger, M.V.C. (2012). Teaching for Excellence. Honors Pedagogies revealed. Waxman. Münster/New York/München/Berlin.

Sosniak, L. (2003). Developing talent: Time, task and context. In N. Colangelo, & G. Davis (eds). Handbook of gifted education (pp 247-253). Boston, MA: Pearson Education.

Tiesinga, L., Wolfensberger, M.V.C. (2014). Naar een cultuur van excellentie en een ambitieuze studiecultuur. Lectoraat Excellentie in Hoger onderwijs en Samenleving. Hanzehogeschool Groningen & Siriusprogramma.

Admiraal, W., Lockhorst, D., Van der Pol, J. (2012). An expert study of a descriptive model of teacher communities.Learning Environments Research. DOI 10.1007/s10984-012-9117-3.h

Dit bericht werd geplaatst in Actuele ontwikkelingen, Congres bezoek, Evenementen, Onderzoek & wetenschap en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s