De reis

De Reis

Binnen het onderwijs wordt vaak de metafoor van een fysieke reis gebruikt. Een mooi voorbeeld hiervan is de naam van de docentenleergang voor honours docenten: “A teacher’s road to excellence”. Maar ook de Groningse slogans “Share your talent, move the world” van de Hanzehogeschool en “Werken aan de grenzen van het weten” roepen bij mij associaties op van globetrottende dan wel  backpackende studenten, inclusief afritsbroek en wandelschoenen.   Onderzoek laat nu zien dat het gebruik van de reismetafoor niet alleen mooie slogans oplevert, maar ook mooie effecten kan hebben op de motivatie en prestatie van studenten.

In het laatste nummer van het tijdschrift Journal of Personality and Social Psychology doen Mark Landau, Daphna Oyserman, Lucas Keefer en George Smith verslag van hun onderzoek. In zeven experimenten waaraan in totaal meer dan 500 studenten meededen laten de auteurs zien dat nadenken over de studie in termen van een fysieke reis leidt tot hogere motivatie en prestatie.

In de eerste drie onderzoeken moesten studenten zich voorstellen dat ze in het laatste jaar zaten en dat de studie erg goed ging. Vervolgens werd aan de studenten gevraagd om in vijf kernzinnetjes op te schrijven hoe zich zelf zagen in dit laatste jaar. De “truc” hierbij was het volgende. De helft van de proefpersonen zag een afbeelding waarbij de opleiding was afgebeeld als een weg waarbij het eerste jaar aan het begin staat en het laatste jaar aan het einde. De andere helft zag een afbeelding als een serie afgesloten houten kisten waarbij elke kist voor een leerjaar stond. De studenten die zichzelf hadden beschreven met het plaatje van de weg op de achtergrond waren meer geïnteresseerd in studievaardigheden verhogende workshops, waren van plan meer uren te studeren én haalden daadwerkelijk hogere cijfers op tentamens.

Reizen verbindt het nu met de toekomst

Alhoewel studenten over het algemeen allemaal graag succesvol af willen studeren, zijn er vaak nogal wat conflicterende doelen in het leven van de student, zoals vrienden maken, uitgaan, verliefd worden etc. Omdat dit soort dingen zich op de korte termijn afspelen winnen zij het vaak van de meer lange termijn doelen zoals afstuderen. Daarnaast maken studenten vaak niet expliciet dat de manier waarop ze zich nu gedragen direct van invloed is op het al dan niet succesvol afstuderen. Het gebruik van een reismetafoor kan helpen om deze problemen te verminderen.

In het tweede deel van het artikel laten de auteurs zien dat het gebruik van een reismetafoor er toe leidt dat studenten beter weten welke stappen ze moeten nemen om hun doel te bereiken. Ook zorgt de reismetafoor ervoor dat studenten zich verbonden voelen met het beeld van een succesvolle laatstejaars student en dat ze zich bewust zijn dat toekomstig schoolsucces vandaag begint. In andere worden het zorgt voor een connectie tussen de huidige identiteit van de student en de toekomst gerichte academische identiteit van de student. Hieraan gerelateerd laat het onderzoek zien dat de reismetafoor vooral effectief is bij studenten die een zwakke connectie hebben tussen het nu en de toekomst gerichte academische identiteit.

Hiking of vliegvakantie

Een ander interessant gegeven is dat een actieve metafoor beter lijkt te werken dan een passieve metafoor. Proefpersonen die over hun academische toekomst nadachten in termen van een wandeling langs het academisch pad waren bijvoorbeeld meer vastberaden in het behalen van hun doelen dan proefpersonen die een rijdende trein zagen. De reden hiervoor is dat de wandeling langs het academische pad bewust zijn vereist van de af te leggen route en van de concrete stappen die nodig zijn om het doel te bereiken.

De reismetafoor helpt studenten dus om uit te stippelen hoe ze de reis naar succesvol afstuderen af moeten leggen. Het geeft hen daarmee vertrouwen en linkt de toekomst aan het heden. De reismetafoor is daarmee niet alleen een mooie slogan, maar ook een mooie onderwijswerkvorm. Belangrijk is wel dat de reis niet te luxueus is en vooral niet te veel vastligt.

Elanor Kamans, docent/onderzoeker bij het Lectoraat Excellentie in Hoger Onderwijs en Samenleving

  • Het volledige artikel van Landau, Oyserman, Keefer en Smith is getiteld ‘The College Journey and Academic Enagagement: How Metaphor Use Enhances Identity-Based Motivation’ en verscheen in Journal of Personality and Social Psychology (2014), volume 106, pp. 697-698. Dit artikel vindt u hier (betaald).  
Dit bericht werd geplaatst in Onderzoek & wetenschap en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s