De Kracht van de Uitdaging

de kracht van de uitdaging

Het applaus van de bezoekers van het Amsterdams Concertgebouw was overweldigend. De 120 jonge muzikanten van het Boston Philharmonic Youth Orchestra leken er beduusd van. Hun dirigent, Benjamin Zander, had het Concertgebouw al een jaar geleden vastgelegd voor dit optreden. Overigens, ruim vóór zijn eerste repetitie met dit orkest. Zulk een aanpak past bij zijn filosofie die zich richt op de mogelijkheden van de toekomst en de kracht van de uitdaging (Zander & Stone-Zander, 2002).

Ik geniet die avond: ons uitje met echte honours liefhebbers. Het orkest weet onder Zanders bezielende leiding en door zijn hoge verwachtingen Mahler tot een succes te spelen. Benjamin Zander is dirigent maar ook ‘educator’. Ik bewonder hoe hij zijn jonge musisci tot grote hoogte brengt. Die avond bedenk ik om een artikel te schrijven met de titel Uitdagingen voor onderzoek naar honoursonderwijs. Het artikel verschijnt in het thema nummer over excellentie van Tijdschrift voor Hoger Onderwijs.
Albert Pilot en ik vormen de redactie. De artikelen in dit themanummer geven nieuwe perspectieven op de uitdagingen voor de kwaliteit en kwantiteit van het honoursonderwijs en het onderzoek. Auteurs van diverse instellingen delen hun inzichten over honours docentprofessionalisering, student motivatie in hbo en over honours cultuur. Het lezen waard.

Zanders filosofie dat je de kracht van de mogelijkheden moet leren zien om te kunnen excelleren, brengt hij ook echt in praktijk. Ik zag het tijdens het concert hoe hij dirigeert. Ik zie het op You Tube, bijvoorbeeld in een lezing waarbij Zander vertelt hoe hij studenten motiveert – door studenten aan het begin van het jaar te zeggen dat ze aan het eind van het jaar het hoogste cijfer hebben dat mogelijk is, een 10. Die studenten moeten er wel wat voor doen: een eigen visie ontwikkelen.

Ik ben het meest onder de indruk dat Zander het Amsterdams Concertgebouw (!) wist te reserveren voor een orkest dat toen nog niet bestond. Hij had het orkest dus ook nog niet gedirigeerd en niet gehoord. Wat een vertrouwen, wat een overtuigingskracht, wat een geloof in mogelijkheden. We spraken met Benjamin Zander na het concert. Ik vroeg hem waar hij nu het meest trots op was. Zander vertelde over de 120 jonge musici die met hem mee waren. De meesten voor het eerst langer van huis en zeker voor het eerst in het wilde Amsterdam. “En ze blijven zich houden aan alle afspraken die we maakten – allemaal! Ze zijn op tijd, de sfeer is goed, ze gedragen zich geweldig.” Ze hebben hun visie voor ogen en handelen overeenkomstig.

Zander zegt dat je iedereen die je ontmoet een 10 kan geven – bij voorbaat. En die houding verandert elke relatie.

Door Marca Wolfensberger

 

Dit bericht werd geplaatst in Opinie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s